A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkezdődött a koronavírus-vakcina tesztelése Romániában

Az egyik szomszédos országban, a romániai Temesváron kezdték el szerdán a koronavírus elleni vakcina tesztelését.

A temesvári Sejt- és Génterpáiás Rákkezelő Központnak sikerült ezen a héten kedden előállítania egy, a koronavírus elleni oltóanyagot, aminek a tesztelését már másnap elkezdték – írja az Infostart.

Egyelőre ezer adagot készítettek el, hogy folytathassák a laboratóriumi kísérletek következő szakaszát. A vakcina előállításával kapcsolatban Virgil Paunesco, a temesvári központ vezetője február 8-án publikált először egy cikket, majd pedig ezt követően kínai kutatók is megosztottak egy hasonlót március 8-án.

Emiatt az erdélyi kutatók neheztelni kezdtek kínai társaikra, azt állítva, azok nem új, hanem másolt kutatási eredmények alapján tették közzé tanulmányukat.

„Február 4-én megkeresett Kína romániai nagykövetsége, hogy működjek együtt velük a módszer kidolgozásában. Hajlandó voltam erre, ezt be tudom bizonyítani a levelezésünkkel. Azzal azonban nem értek egyet, hogy ők a saját eredményükként tálalják a módszert, sőt, még a jogokat is kizárólag maguknak akarják" – írta akkor Paunescu.

A járvány elleni vakcinára egyébként a román egészségügynek nagy szüksége van, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal. Ezt követően csütörtökön lemondott Victor Costache román egészségügyi miniszter.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések