A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A operatív törzs csütörtöki tájékoztatója – Már hivatalos: ha valaki akar, viseljen maszkot, de jól

Újabb 36 igazolt fertőzött van Magyarországon, 261-re nőtt a számuk. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra megtartotta az első online Kormányinfót, amelyen beszámoltak a kormány járványügyi döntéseiről. Ezek után tartja az operatív törzs a szokásos napi tájékoztatóját, amit itt közvetítünk.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott:

Dr Müler Cecília 

Nem történt újabb haláleset az elmúlt 24 órában, ami jó hír, és többen is távozhattak az intézményekből, viszont az igazolt esetek száma 261-re nőtt.

Számos egészségügyi intézményben jelennek meg olyanok, akik magukat fertőzöttnek gondolják. Arra kérik ezeket az embereket, maradjanak otthon és keressék telefonon a háziorvosukat. Akinek súlyos tünetei vannak, azt a mentők viszik kórházba. Lényeges, hogy a beteg ne menjen sehova, mert ha tényleg fertőzöttnek minősül, csak így lehet csökkenteni a kontaktusok számát, ami nagyon fontos, hiszen nem csak a beteg környezetében, de az egészségügyi dolgozók körében is terjeszthetik a fertőzést. Az egészségügyi dolgozók egészségére most nagyon vigyázni kell, de nekik is vigyázniuk kell magukra, s természetesen használniuk kell a védőeszközöket.

Számos hír kering a maszkok viseléséről, nagy a káosz a sajtóban is. Az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül viselniük kell maszkot. Sebészi maszkok megfelelő védelmet nyújtanak, amikor valaki nem végez invazív beavatkozást, nem kerül szoros kapcsolatba beteggel. Ha a beteg viseli a maszkot, egyszerű szájmaszkot, vagy sebészeti maszkot, az a többieket védi attól, hogy megfertőződjenek.

Sok más szituációban ajánlott a maszk viselése: ha beteget ápolunk otthon. Ám ha valakinek biztonságérzetet nyújtanak a kereskedelemben vásárolható maszkok valamelyike, akkor használja. De önmagában nem elég a maszk, az nem állítja meg a járvány terjedését, csak ha az összes higiéniai szabályt betartják, a kézmosástól kezdve a megfelelő távolságok megtartásáig.

Ha valaki visel maszkot, azt tegye jól: ne nyúlkáljon állandóan a maszkhoz, archoz. Ha valaki leveszi a maszkot, rögtön dobja ki, majd mosson kezet.

A biztonságérzet fontos, de csak a helyesen használt maszk segíthet, a többi higiéniai szabály együttes betartásával!

Lakatos Tibor

A határellenőrzés folyamatos, csaknem 5000 hatósági házi karantént rendeltek el eddig. Ez csökken majd, mert egyre többen hagyhatják el a hatósági házi karantént. A szabályok megszegése miatt továbbra is szabálysértési feljelentést tesznek, vagy helyszíni bírságot szabnak ki.

Az eddig bevezetett intézkedések hatásairól: ezek hozzájárultak ahhoz, hogy a vírus terjedését kicsit megfékezzék, és fontos volt, hogy az állampolgárok maguk is korlátozták saját életvitelüket. Magyarországon sikerült lassítani a vírus terjedését.

Kérdésekre adott válaszok

Miért megy ki a honvédelmi törzs a Tescóba? Válasz: feladatuk a szállítás, ellátás, működés folyamatosságának biztosítása, a problémák azonnali jelentése, hogy sürgős intézkedéseket lehessen tenni, hogy ezek az üzemek elláthassák a lakosságot.
 A tömeges megbetegedések időszakában a korlátozó intézkedések is növekedni fognak. A higiéniás szabályok nem módosulnak.
 Egyelőre nem tervezik a fitnesstermek bezárását.
 A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően a normál élethez képest jelentősen lecsökkent a közterületek igénybevétele, a normál napi élet 30 százaléka zajlik csak a közterületeken.
 Mi lesz azokkal, akiknek maradandó károkat okoz az egészségügyi ellátás járvány fokozatba való kapcsolása. Válasz: a járványra hivatkozva nem maradhatnak el akut ellátások, kötelesek az ilyen betegeket fogadni az ellátóhelyek.
 A jövő héten elkészül a kiskunhalasi ideiglenes mobilkórház, de csak akkor használják, ha máshol már nem lesz kapacitás. Intenzív ellátásra is alkalmas lesz.
 A sűrűbben lakott területeken több beteget regisztrálnak, de konkrét gócpontok nincsenek, az egész ország területéről regisztráltak betegeket.
 A gyógyultak tartsák be a rendszabályokat, amelyek betartására most is mindenkit kérnek.
 Csak becslések vannak arra, hogy hányszor több a fertőzöttek valós száma, mint a regisztrált fertőzötteké. A válasz: többszöröse.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések