A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A munkaerőhiány a toborzási folyamatok fejlesztésére kényszeríti a vállalatokat

A munkaerőhiány a toborzási folyamatok fejlesztésére kényszeríti a vállalatokat, a cégeknek aktívan részt kell venniük a megfelelő munkaerő megtalálásában, például önéletrajzi adatbázisok felhasználásával, amihez fejlett számítógépes programokra van szükség - derül ki a Profession.hu és a Boston Consulting Group (BCG) legfrissebb munkaerőpiaci felméréséből, amit csütörtökön jutattak el az MTI-nek.

Az Ember - Adat - Stratégia 2020 című tanulmányban a Profession.hu adatbázisának 2017 és 2019 január - szeptemberi adatait hasonlították össze, amelyből megállapították, hogy a munkahelyváltás jellemzően öt hónapig tart, a toborzási szokások pedig elmozdultak a proaktív keresés felé.

Ezt támasztja alá, hogy a toborzási oldal 400 ezer ember önéletrajzát tartalmazó adatbázisában a toborzók tavaly 30 százalékkal gyakrabban kerestek rá munkavállalói profilokra, mint egy évvel korábban, a vállalatoknak tehát már nem elég várniuk a megfelelő munkaerő jelentkezésére, aktívan kell megkeresniük a jelölteket az életrajzok alapján.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy lassuló ütemben nőtt a magyarországi cégek munkaerő-kereslete az elmúlt három évben, miután a tartós munkaerőhiány és a magas fluktuáció folyamataik digitalizációjára, automatizálására, valamint álláshely-racionalizációra kényszerítette a vállalkozásokat.

A közleményben Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője kifejtette, a növekvő munkaerőhiány és az ezzel párhuzamosan megváltozott kereslet-kínálati egyensúly az álláskeresők számára lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig gondolkozzanak, megfontoltabb döntést hozzanak. A kialakult helyzet a munkaadókat válaszlépésekre ösztönzi, így már proaktív módszerekkel kell jelölteket találniuk: önéletrajzi adatbázisokat használnak. Ezek sikeres alkalmazásához fejlett keresőmotorokat, mesterséges intelligenciára épülő ajánlórendszereket építenek be a folyamataikba - mutatott rá a szakember.

A Boston Consulting Group a világ egyik vezető menedzsment tanácsadó cége, árbevétele 2018-ban 7,5 milliárd dollár volt, 19 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A cég több mint 90 városban és 50-nél több országban van jelen, az alkalmazottainak a száma meghaladja a 20 000-et. A társaság 1997-ben nyitotta meg irodáját Budapesten, amely egyben régiós központként is működik, irányítva a BCG tevékenységét Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Romániában.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések