A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

MOGYE-ügy - Harmadik rektori mandátumára készül Leonard Azamfirei


Harmadik rektori mandátumára készül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) Leonard Azamfirei, akinek kulcsszerepe volt az intézményen belüli román-magyar viszony elmérgesedésében.


Amint a Zi-de-zi.ro helyi portál közölte: a tavaly George Emil Palade Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemmé átnevezett tanintézet szenátusa múlt szerdán hagyta jóvá a rektor jelöltségét, és fogadta el a rektort kiválasztó vizsgabizottság összetételét. A marosvásárhelyi egyetem tavaly májusban belső népszavazáson kétharmados szavazattöbbséggel döntött arról, hogy nem közvetlen választáson, hanem versenyvizsgával választja ki a következő rektort.

Szilágyi Tibor, az egyetem szenátusának tagja az MTI-nek elmondta: Leonard Azamfirei egyedül pályázta meg a tisztséget. Pályázatát a szenátus érdemi vita nélkül fogadta el. A korábbi magyar rektorhelyettes hozzátette: a magyar tagozat véget vetett annak a tiltakozásának, hogy választott képviselői nem vesznek részt az egyetem vezető testületeiben. Így a 19 magyar szenátor ott volt a 81 tagú szenátus múlt heti ülésén, de úgy érezték, hogy Leonard Azamfirei harmadik mandátuma eldöntött tény, ami ellen esélytelen fellépniük.

A román tanügyi törvény értelmében egy személy két egymás utáni teljes rektori mandátumot tölthet be. Leonard Azamfirei arra hivatkozva pályázta meg a harmadik mandátumát is, hogy a második mandátuma nem volt teljes. 2018. április 27. és június 2. között hat hétre felfüggesztette a rektori tisztség betöltését, hogy egy külföldi körúton vegyen részt.

A Libertatea napilap tavaly októberben közölt tényfeltáró riportot arról, hogy hét román egyetem rektora miként talált kiskaput a törvényen ahhoz, hogy a harmadik mandátumát is megpályázhassa. A riport szerint 2018 februárjában Sorin Cimpeanu, a Rektorok Országos Tanácsának (CNR) az elnöke megállapodást írt alá Teodor Melescanu külügyminiszterrel arról, hogy a két intézmény együttműködik "a romániai oktatási és kutatási lehetőségek népszerűsítésében és Románia imázsának javításában". Így több romániai egyetem rektora többhetes kiszállásra utazott el olyan egzotikus országokba, mint Thaiföld, Mianmar, Bhután, Nepál, Brunei, Szingapúr és a Maldív-szigetek. Az utazás idejére felfüggesztették a rektori tisztségüket, és ezzel azt érték el, hogy immár nem lehet teljesnek tekinteni a második mandátumukat. A Libertatea egy fényképet is közölt a romániai rektori delegáció Maldív-szigeteki találkozójáról, melyen Marilen Pirtea, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, Sorin Cîmpeanu, a Bukaresti Agronómiai és Állatorvosi Egyetem, Leonard Azamfirei a MOGYTTE és Ioan Vasile Abrudan, a Brassói Transilvania Egyetem rektora látható.

Leonard Azamfirei akkori útitársai valamennyien tagjai annak a versenyvizsga-bizottságnak, mely március 3. és 5. között kiválasztja a MOGYTTE következő rektorát.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. Ugyanabban az időszakban a magyar tagozat viszonylagos autonómiáját biztosító előírások életbeléptetése nem ütközött akadályba a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen.

Az egyetem szenátusa a magyar tagozat tiltakozó távolmaradása mellett döntött 2018-ban a Petru Maior Egyetemmel való egyesülésről és 2019-ben a román származású George Emil Palade Nobel-díjas orvos nevének a felvételéről. Az egyetem vezetősége elutasította az önálló magyar kar létrehozására vonatkozó kéréseket, de jóváhagyta 2019-ben egy önálló angol tannyelvű kar létrehozását.

A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók háromnegyedes többségével működnek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekednek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések