Koronavírus gyanúval vizsgáltak valakit Debrecenben - jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos rendkívüli sajtótájékoztatón, a Nemzeti Népegészségügyi Központban.

Kiemelte, hogy koronavírusos beteg jelenleg nincs az országban, gyanús esetek voltak korábban, és eddig egyik sem igazolódott be.

Debreceni forrásaink szerint egy diák az érintett, aki a téli szünidőben járt Kínában.

Az NNK péntek este közölte az MTI-vel, hogy a vizsgált minta negatív.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában péntekig csaknem tízezer ember fertőződött meg, és 213 ember meghalt. A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül nem szedett.

„Az intézményben január 31-ig nincs sem gyanús, sem valószínűsíthető, sem igazolt új típusú koronavírus fertőzés. Egyetlen mintában sem mutatták ki a vírus jelenlétét. Az intézmény a továbbiakban is együttműködik a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, a hallgatói számára a megfelelő tájékoztatást biztosítja”

– közölte az esettel kapcsolatban a Debreceni Egyetem.