Hirdessen itt

Jelentősen nőtt a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban januárban

Jelentősen nőtt a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban januárban a kedvező gazdasági helyzetnek és az alacsony jelzáloghitel-kamatoknak köszönhetően.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke havi összevetésben 5,2 százalékkal, 108,8 pontra nőtt januárban. Elemzők 2,2 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 4,3 százalékos csökkenés után.

Az előző év januárjában 102,9 ponton állt az index értéke.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a januári erőteljes emelkedést - az utóbbi két év második legerősebb havi adata - a kedvező gazdasági környezetnek és a kivételesen alacsony jelzáloghitel-kamatoknak tudható be. A jelentős, éves összevetésben 5,7 százalékos emelkedés arra utal, hogy egyre többen szeretnének saját lakást vásárolni.

Komoly problémát jelent azonban, hogy az eladásra kínált lakóingatlanok száma továbbra is nagyon alacsony, a decemberi és januári kínálat együttesen több mint húszéves mélyponton áll.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a február 27-vel végződött héten 3,45 százalékon, míg egy évvel ezelőtt 4,35 százalékon állt. A 30 éves jelzáloghitelek átlagkamata 2018. novemberben 4,94 százalékon tetőzött. A 15 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző héthez képest 8 bázisponttal 2,99 százalékra esett. Egy évvel ezelőtt 3,77 százalékon állt.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések