A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Helyt adott a bíróság a Heathrow repülőtér harmadik pályájának megépítése elleni fellebbezésnek

Helyt adott csütörtöki végzésével a londoni felsőbíróság fellebbviteli tanácsa annak a fellebbezésnek, amelyet Sadiq Khan londoni polgármester, az érintett községi tanács és környezetvédő csoportok nyújtottak be a londoni Heathrow repülőtér harmadik pályájának megépítéséről hozott kormányzati döntés ellen.

Az előző konzervatív párti miniszterelnök, Theresa May kormánya 2018 júniusában hagyta jóvá a beruházást 14 milliárd fontos (5600 milliárd forint) költségvetéssel.

Chris Grayling akkori közlekedési miniszter azzal indokolta a harmadik pálya megépítését, hogy Heathrow, a világ legnagyobb forgalmú két futópályás repülőtere "megtelt", kapacitásszűkössége miatt lemaradásban van a globális versenytársak mögött és ez a brit gazdaság egészére is kihat.

A londoni felsőbíróság csütörtöki végzése szerint azonban a brit kormány figyelmen kívül hagyta azokat a kötelezettségeket, amelyeket Nagy-Britannia a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vállalt a párizsi klímaegyezmény keretében.

A fellebbviteli tanács hangsúlyozta: nem tiltotta meg végleg a harmadik pálya megépítését, de ehhez azt a feltételt szabja, hogy a brit kormánynak e beruházás végrehajtása során is érvényesítenie kell a saját maga által vállalt klímavédelmi kötelezettségeket.

A beruházás azonban jó eséllyel lekerült a napirendről, mivel Grant Shapps jelenlegi közlekedési miniszter a végzés után nem sokkal a Twitter portálon közölte: a kormány nem nyújt be fellebbezést a bíróság csütörtöki döntésével szemben.

A Heathrow repülőteret üzemeletető cég szóvivője ugyanakkor bejelentette, hogy a vállalat megfellebbezi a végzést, és bízik a sikerben.

Ebben az esetben is azonban a kormány engedélye és felügyelete lenne szükséges a beruházás elvégzéséhez, és Boris Johnson jelenlegi miniszterelnökről közismert, hogy nem híve a harmadik pálya megépítésének Heathrow-n.

Johnson még London polgármestereként előterjesztett egy átfogó tervet, amelynek alapján a Temze tengeri torkolatában, egy mesterséges vagy egy természetes szigetre kellene építeni egy új repülőteret, négy futópályával, Heathrow-t pedig be kell zárni, és helyén 250 ezer lakosú új nagyváros épülne.

Boris Johnson később sem változtatta meg véleményét: nemrégiben bejelentette, hogy ha kell, "a buldózerek elé fekve" akadályozza meg Heathrow új pályájának megépítését.

A London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtér jelenlegi területétől északnyugatra tervezett harmadik pálya és a kiszolgáló létesítmények jelentős része lakott térségekben lenne. A beruházás helyszínének közvetlen térségében, illetve tőszomszédságában van három falu, Longford, Harmondsworth és Sipson, amelyekben nagy valószínűséggel több száz ingatlant le kellene bontani.

A Theresa May vezette előző kormány által készített, a beruházásról hozott döntéssel egy időben közzétett 93 oldalas hatástanulmány szerint a harmadik pálya megépítésével 85,5 millióról 130 millióra lenne növelhető Heathrow éves utasforgalmi kapacitása. A bővítéssel a tanulmány szerint 60 ezer új munkahely jöhetne létre, és a reálgazdasági haszon a 2050-es évekig elérheti 70 milliárd fontot (28 ezer milliárd forint).

Az új pályát az akkori tervek szerint 2025 és 2030 között adták volna át a forgalomnak.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések