A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyilkosság a belvárosban – Letartóztatták az amerikai férfi: azt állítja, hogy alkoholfüggő és bipoláris zavarban is szenved

Egy hónapra elrendelte a nyomozási bíró annak a 26 éves amerikai-brit állampolgárnak a letartóztatását, aki megölt egy francia férfit szombat reggel. A gyilkosság a V. kerületében, a Ferenczy István utcában történt. A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a férfi - aki magyar állampolgársággal is rendelkezik - azt állítja, hogy bipoláris zavarban szenved.

Úgy tudjuk: az ittas állapotban lévő elkövető egyetlen késszúrással végzett 25 éves áldozatával, akit a tragédia előtt soha nem látott. Értesülésünk szerint most sem volt semmiféle konfliktus közöttük, az amerikai férfi tettét azzal indokolta, hogy rossz napja volt, és különben sem emlékszik pontosan arra, hogy mit csinált. A francia fiatal pár napra érkezett Magyarországra, a születésnapját szerette volna megünnepelni hazánkban.

Kedden a bíróság folyosóján az elkövető egy szürke kapucnival próbálta az arcát eltakarni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a támadót gyanúsítottként hallgatta ki, a Fővárosi Főügyészség pedig indítványozta a letartóztatását.

A Budai Központi Kerületi Bíróság - végleges végzésével - elrendelte a letartóztatást március 11-éig - közölte az ügyészség.

A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a férfi amerikai-brit-magyar állampolgár, Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik. A bűncselekmény helyszínét elhagyta.

A bíróság úgy értékelt, a gyanúsított kényszerintézkedés hiányában a hatóságok elől megszökne, vagy elrejtőzne.

A gyanúsított büntetlen előéletű, azonban a vallomása, a nyomozás adatai, valamint a cselekmény céltalan jellege és előzménynélkülisége alapján feltehető, hogy a terhelt indokolatlan agressziója mögött kóros elmeállapot állhat fenn - írták. A férfi - elmondása szerint - bipoláris zavarban szenved és az Egyesült Államokban alkoholfüggősége miatt kezelik. Figyelemmel minderre a bíróság szerint fennáll a bűnismétlés veszélye.

A bíróság a végzésben kifejtette, hogy szakértői vélemény hiányában jelenleg nincs lehetőség az előzetes kényszergyógykezelés elrendelésére, és olyan dokumentum sem áll a bíróság rendelkezésére, amely alapján következtetni lehetne arra, hogy a gyanúsított elmeállapota, pszichés betegsége feltétlenül indokolja az orvosi kezelést, azaz az IMEI-ben (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet) történő elhelyezést - áll a törvényszéki közleményben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések