A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A rasszista ellenzék politikusai most éppen a cigányokat és magyarokat akarjak összeugrasztani

A Párbeszéd politikusa szerint az ilyen politikának egyértelmű következménye volt a roma gyilkosságok sorozata.

Ellenzéki kerekasztal-beszélgetést rendeztek Albertirsán a gyűlöletkeltés és a szegregáció témájában. A résztvevők között megtalálhattuk a Momentumba még a nyáron belépett Nagy Blankát, Tordai Bencét, Kunhalmi Ágnest és Donáth Annát is.

Tordai szerint Orbán Viktor Gyöngyöspatai kártérítéssel kapcsolatos beszéde „nettó rasszista” volt, de bízik benne, hogy a kormány nem épít fel egy gyűlöletkampányt egy „egyébként is létező feszültségre”. Tordai szerint

„ezzel a tűzzel nem mernek játszani és nem merik megtenni, hogy kormánypolitika szintjére emeljék azt, amit a Jobbik a kétezres évek végén elkezdett”.

A Párbeszéd politikusa úgy vélte, hogy az ilyen politikának „egyértelmű következménye volt a roma gyilkosságok sorozata”.

Kunhalmi Ágnes szerint a „cigány-kártyát” mindig előhúzza a jobboldal, amikor bűnbakot és ellenségképet kell keresni. A szocialista politikus szerint a legnagyobb tragédia, hogy „a Fidesz egyszerre uralja a cigányellenes retorikát és ugyanakkor uralja azt is, hogy közmunkát ad nekik, ezzel pedig megosztja a magyar cigányságot, ugyanúgy, ahogy a magyar zsidóságot is”.

Donáth Anna annyiban módosította Tordai Bence felvetését, hogy szerinte

„a roma nem az új migráns, hanem a migráns volt az éppen aktuális új roma”.

A Momentum EP-képviselője szerint „a magyar mentalitás gyökere, hogy egyfajta tükörképet lát a magyar cigányságban, amihez képest a magyar az jó, becsületes és dolgozik”. Donáth úgy folytatta, hogy megint ráült a hétköznapi ember egzisztenciális frusztráltságából adódó igazságérzetére, miközben csak a lényegről nem beszél.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések