A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vigyázat! Vadak és ragadozók támadnak még a fővárosban is

Vaddisznók már a főúton is flangálnak, rókák, sakálok sem félnek betérni.

Továbbra is csak óvatosan érdemes sétálgatni a Hajógyári-szigeten, ami egy malacait nevelő vaddisznó búvóhelyéül szolgál. A minap röppent fel a hír, hogy az állat a bokrok között rátámadt egy magyar vizslára. Bár később ugyanott a vadászok kilőttek egy vadkant, a koca és malacai bármikor feltűnhetnek a sziget kedvelt sétányain.

Négy dúvad feltúrta Schmitt Pál köztársasági elnöki rezidenciájának kertjét. Azóta a Rákóczi úton is kószált két példány, egy pedig a Duna budai partjánál úszkált, amíg a szakemberek be nem fogták.

A ragadozó madarak szinte otthonuknak tekintik a főváros betondzsungelét. A kora tavasztól késő őszig a határban vadászó szárnyasok a hideg beálltával behúzódnak a belvárosi parkokba, ahol terített asztal vár rájuk. Étvágyuknak a rengeteg galamb mellett számtalan énekes- és költöző madár is áldozatul esik.

A szakemberek láttak már a pesti bérházak fölött vadászó kerecsensólymot, vándorsólymot, karvalyt, vörös vércsét. Vélhetően éhes és legyengült volt az a ragadozó madár, ami öt méterre közel engedte magához a Blikk munkatársát. – A szerkesztőség udvarában észrevettem, amint a parkoló kocsi mellé leszáll egy ragadozó madár, karmaiban galamb tetemével. Nem zavartatta magát, egyből lakmározni kezdett – mondta kollégánk, Bittó Ákos.

A dúvadakon kívül a rókák és aranysakálok – közismert nevükön nádi farkasok –is feltűntek a pasaréti, rózsadombi, óbudai házak kertjeiben. Utóbbiak a jugoszláviai háború idején vándoroltak át dél-magyarországi területekre, de mára százával élnek a budai erdőkben is. 

Vadászebbel végzett a sakál

Dorozsmán a minap épp egy vadászaton mészárolt le egy vizslát (jobbra) egy aranysakál, majd nyomtalanul eltűnt a meglepett vadászok között. Szikra gazdája előtt múlt ki, átharapott torokkal. A gyilkos vad után azóta is hajtóvadászat folyik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések