A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szörnyű: még csak most kezdődött az év, de már kipusztult egy állatfaj

Kipusztult egy kínai folyami hal, a kardorrú tok.

Teljesen kipusztultnak nyilvánították a kínai Jangce folyóban őshonos kardorrú tok édesvízi halat. A szakértők azt is hozzá tették, hogy maga az állatfaj még 2005 és 2010 között tűnt el – számolt be a 444.hu oldala.

A faj eltűnésének oka lehetett a folyón felépített számos kikötő és gát, valamint a víz szennyezettsége és túlhalászás is. Az élővilágnak nem kedvez a folyó jelenlegi környezete, az ugyanis a még megmaradt fajok számára is veszélyt jelent.

ASFB on Twitter

Growing up to 7 metres in length, the Chinese paddlefish (Psephurus gladius) was among the world's largest freshwater fish. A new study concludes that the species is now extinct, due to overfishing and habitat fragmentation. https://t.co/uTekiOuXaY

A kardorrú tok egyébként 3,6 méter hosszú hal volt, ami nagyjából 250 kilogrammot nyomott. Hazájában hatalmas, kardszerű orra miatt az édesvízi halak királyának is nevezték. A faj még az 1996-os évben került a kihalás szélére, amikor súlyosan veszélyeztetett fajnak nyilvánították, majd a 2009-es évtől kezdve egyetlen élő képviselőjével sem találkoztak.

A tragikus hír miatt Pekingben a jövő évtől kezdve tíz éves halásztilalmat rendelnek el a Jangce folyón.

Lee on Twitter

Psephurus gladius,also known as Chinese paddlefish, is officially declared extinct. a so long goodbye to my angel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések