A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meglepődsz ezen az új tanulmányon: a kamaszfiúk egy része már zaklatott

Azok a fiúk kevésbé erőszakosabbak, akik tiszteletben tartják a nők jogait, írja a Mindbodygreen.

Ahhoz, hogy az Egyesült Államokban és a világ minden táján csökkenjen az erőszak, a szülőknek oda kell figyelni arra, hogy toleranciára neveljék a gyerekeiket. Különösen igaz ez a fiúk esetében.

A Pittsburgh-i Egyetem kutatása nem meglepő módon azt tárta fel, hogy azok a tizenéves fiúk, akik szerint a nőket és a lányokat egyenlő jogok illetik meg sokkal kevésbé hajlamosak az erőszakos viselkedésre, mint azok a társaik, akik nem tisztelik a gyengébbik nemet.

A 866 fős kutatás során 13 és 19 év közötti fiút kérdeztek meg a bántalmazással, szexuális zaklatással, a nemek társadalmi szerepével és viselkedésével kapcsolatban.

A felmérésből kiderült, hogy azon fiúk egyharmadánál – akik már randiznak – szignifikánsan nő az erőszakos viselkedés, 56%-uk már szexuálisan zaklatott valakit korábban. A kutatás azt is feltárta, hogy 68%-uk már verekedett, valamint fegyverrel fenyegetett meg másokat.

Továbbá azok, akik szemtanúi voltak nők ellen irányuló szóbeli vagy tettleges erőszaknak, azok általában 2x-5-szor hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre. Másrészről azok kevésbé hajlamosak az erőszakra, akik úgy gondolják, hogy a nők is egyenlő bánásmódot érdemelnek.

A tanulmány vezetője, Elizabeth Miller szerint a metoo-mozgalom feltárta azt, hogy a társadalomban milyen magas a nők felé irányuló szexuális erőszak és a méltatlan viselkedés.

Az eredmények azt mutatják, hogy a társadalmi környezet bátoríthatja vagy visszafoghatja az egyes viselkedésformákat. Az elfogadásra nevelő ideológiák fokozatos megismertetése, segíthetnek abban, hogy csökkenjen az erőszakos cselekedetek száma mind a nők mind a férfiak irányába.

A férfias sztereotípiáknak való megfelelési kényszer állandósíthatja a nők irányába az erőszakos viselkedést, illetve a fiúk közötti verekedést is.

Ezek a viselkedésformák nem különíthetőek el, ha az egyiknek megálljt parancsolunk, akkor foglalkoznunk kell a másikkal is

– állítja Miller.

Fontos felelőssége van ebben a szülőknek is, akiknek el kell beszélgetniük a fiúkkal a nemek egyenlőségével kapcsolatban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések