A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyar adófizetők pénzéből fél milliárdot fizettek ki Magyar György irodájának börtönkártérítési ügyekből

Nagyon jövedelmező üzlet elítélt bűnözőknek kártérítési pert intézni: Magyar György és irodája eddig összesen több mint félmilliárdot perelt vissza az államtól, 544 millió forintot. És összesen 419 ilyen ügyet intézett – tudta meg az Origo. 

A portál felidézi, hogy Magyar György az ATV Egyenes beszéd című műsorában jelentette ki, semmi köze a börtönbizniszhez. Ügyvédi irodájával már három éve nem vállalnak börtönkártérítési ügyeket.

Az Origo megszerezte a pontos adatokat, arról, hogy mennyi pénzt nyertek el a magyar államtól azok az ügyvédek, akik jogerősen elítélt bűnözők indokaira hivatkozva milliárdokat kapnak kártérítésként.

Közéjük tartozik Magyar György és ügyvédi irodája is: csak ők egyedül több mint félmilliárd forintot pereltek ki az államtól.

Az ismert ügyvéd, aki mellesleg a politikától sem független, hiszen 2018-as országgyűlési választások idején Siófok 4-es számú választókerületében indult az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, az egyik legsikeresebb szereplője az ilyen jellegű pereskedéseknek – állítja a birtokába került adatok alapján az Origo. 

Hazai ügyvédek és civil szervezetek több mint 12 ezer ügyet vittek az Emberi Jogok Európai Bírósága elé – írják. Hozzáteszik, hogy éppen Brüsszelben vannak azon az érdekes állásponton, hogy még az is kínzás egy rabnak, ha cellájába nem süt be a nap.

Az uniós szabályozás nemcsak azt bünteti, ha nem elég nagyok a börtön ablakai, de azt is kínzásként definiálja, ha eggyel több gyilkost tesznek egy olyan cellába, ahol nem fallal, hanem függönnyel választották el a közös helyiséget a vécétől.

Az állam 2015 óta tízmilliárd forint körüli összeget fizetett ki kártérítés gyanánt. Van olyan elítélt bűnöző, aki nyolc és fél év fogva tartás után majdnem nyolcmillió forintot kaphatott.

Magyar György még 2013-ban nyilatkozott úgy, hogy jóformán bármelyik fogvatartott elviheti az ügyét egészen Strasbourgig, és ez nekik egy fillérjükbe sem kerül. Magyar akkor összességében 30 milliárd forintra becsülte azt az összeget, amelyet a magyar államnak elvben ki kellene fizetnie a fogvatartottak kártérítése címén.

Íme az Origo által megszerzett lista:
Forrás: Pestisracok.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések