A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiszivárgott a jelentés: lelőtték az ukrán gépet Iránban – Ez mindent megváltoztat

A Pentagon szakértői biztosak benne, hogy nem baleset történt.

Immár mind az amerikai védelmi minisztérium, mind az iraki titkosszolgálat szakértői biztosak abban, hogy rakétatalálat érte az Iránban lezuhant ukrán utasszállító gépet. A Bild beszámolója szerint a 176 áldozattal járó légikatasztrófát megelőző pillanatokban jeleket észleltek egy SA-15-ös (Tor M1-es) légvédelmi rendszer radarjáról, majd a műholdak a két rakétaindításra utaló villanást és a robbanást is rögzítették.

A lap szerint ezzel végérvényesen bebizonyosodott, hogy hamisak voltak azok a hírek, amelyek műszaki problémát neveztek meg a tragédia okaként – ezt egyébként az ukrán légitársaság is cáfolta. Valószínűleg az iráni rezsim ezért sem akarja kiadni a gép feketet dobozát. Nem tudni, szándékos támadás vagy fatális tévedés történt, amire egyébként Donald Trump amerikai elnök is utalt:

„Vannak sejtéseim, amelyeket azonban nem akarok kimondani... Ez egy tragikus ügy, a másik oldalon valaki hatalmas hibát követhetett el” – nyilatkozta az amerikai elnök egy sajtótájékoztatón.

A tudósítások és a videófelvételek szerint a gép már a levegőben lángolni kezdett, és anélkül csapódott a földbe, hogy a pilóták bármilyen vészjelzést leadhattak volna. A MAU – teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársaság – Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén 176-an voltak, valamennyien életüket veszítették. Két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3).

Korábban jordán lapok már az iráni légvédelmet tették felelőssé a tragédiáért, de ezt egészen mostanáig egyetlen forrás sem erősítette meg. Kérdés, hogy az amerikai bázisok ellen irányult iráni rakétatámadás után pattanásig feszült helyzetben milyen lépések jöhetnek a teljes harckészültségben álló térségben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések