Hirdessen itt

Isten malmai lassan őrölnek: márciusban folytatódik a bűnöző Czeglédy büntetőpere

Hétfőn folytatódott volna a Szegedi Törvényszéken Czeglédy Csaba büntetőpere – avagy a bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás ügyében indult büntetőper, amelyben kibúvók sora után immáron a bűnszervezet vezetésével vádolt politikus is ott ül a vádlottak padján. A tárgyalást bíró hiányában márciusra napolták – tudta meg a PestiSrácok.hu. 

A bírói tanács összetétele korábban kétszer is változott, vagy Czeglédynek nem feleltek meg a kijelölt bírók, vagy azok maguk jelentettek elfogultságot. A Szegedi Törvényszék bíráinak jelentős része alapból nem tárgyalhatják az ügyet, ugyanis a megelőző szakaszokban, a letartóztatásokról szóló döntésekben részt vettek. Amolyan utolsó lehetőségként került az ügyben eljáró tanácsból kiesett két bíró helyére dr. Molnárné dr. Mészáros Noémi tanácsvezető és dr. Nóvé Ágnes. El is kezdték tárgyalni Gyurcsány és Botka ügyvédjének büntetőügyét, majd valamilyen megmagyarázhatatlan módon január 13-án (a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Önkormányzat közötti összefonódásait feltáró cikksorozatunk közben, két nappal azelőtt, hogy az Nóvé személyes összeférhetetlenségét firtattuk volna a Czeglédy ügyben) elfogultságot jelentett be. Az viszont azt jelenti, hogy jelenleg nincs meg a három fős tanács, akik az ügyet folytathatnák, a Szegedi Törvényszék pedig már korábban azzal magyarázta éppen Molnárné Mészáros és Nóvé Ágnes tanácsba kerülését, hogy már nincs más, akire kiszignálhatnák az ügyet. Jelenleg tehát patthelyzet van. A Szegedi Törvényszék megbízott elnöke, akinek személyes felelősségét is vizsgálja az általunk feltárt ügyekben az OBH, illetve az arra kijelölt független vizsgálóbizottság, hallgat.

A baloldali politikus, Gyurcsányék és az MSZP kampányguruja, vezető baloldali politikusok, többek között Botka László szegedi szocialista polgármester ügyvédje, a szombathelyi Czeglédy Csaba aktuális büntetőügye kettő és fél éve tart. Azért az aktuális, ugyanis ugyancsak iskolaszövetkezetekkel való trükközés miatt korábban már kétszer is elítélték. Egyszer megúszta ügyészi megrovással, másodjára már felfüggesztett börtönre ítélték.

KÉT ÉS FÉL ÉVE HÚZÓDIK A CZEGLÉDY-BÜNTETŐÜGY

2017 júniusában tartóztatták le több társával együtt. Azzal gyanúsították, hogy bűnszervezetet épített ki, amelynek tagjai a Human Operator nevű munkaközvetítő cégének több alkalmazottja illetve olyan strómanok voltak, akiknek a nevére jegyeztek be az ország több különböző pontján iskolaszövetkezeteket. A szövetkezeteknek adta ki Czeglédy cége gyáraktól, nagy multiktól megszerzett diákmunkát, de a szövetkezetek csak papíron léteztek, érdemi tevékenységet nem végeztek, a munkaszervezés, dokumentáció és pénzügyek bonyolítása a Human Operatornál történt. A szövetkezetek úgy mentek csődbe, hogy az adófizetési kötelezettségeinek nem tettek eleget. A adóhatóság nyomozói hat milliárd forintnyi adóhiányt állapítottak meg.


MENTELMI JOG, EGY NAP SZABADSÁG

Czeglédy Csaba másfél évet töltött előzetes letartóztatásban. Közben egyetlen napig volt szabad, azt követően, hogy megpróbált országgyűlési képviselőjelöltté válással szerzett mentelmi joggal kijutni a rácsok mögül.Másodjára az EP választás kampányában Gyurcsányék listáján kapott helyett, hogy megint csak mentelmi jog védje. Ekkor a büntetőeljárást is megszüntette ellene a Szegedi Törvényszék.


A SZEGEDI TÖRVÉNYSZÉK ELNÖKE MEGSZÜNTETTE A BÜNTETŐELJÁRÁST CZEGLÉDY ELLEN


A választást követően hiába állította a Csongrád Megyei Főügyészség, hogy megszűnt a büntetőeljárást gátló mentelmi jog, azaz a büntetőügynek folytatódnia kell Czeglédy ellen, a törvényszék, illetve az elnök álláspontja az volt, hogy már nincs büntetőügy Czeglédyt érintően, nincs mit folytatni, egyébként pedig joghézag van.

Végül az ügyészség fellebbezésére a Szegedi Ítélőtábla állíttatta vissza Czeglédy vádlotti státuszát az ügyben.

A büntetőperben Czeglédy tíz társa kezdeményezett egyezséget az ügyészséggel – akik közül sokáig mindannyian tartották magukat az egyezséghez és ismerték el bűnösségüket. Volt, aki a bűnszervezetben való részvételben is.

JÖTTEK-MENTEK A BÍRÁK, VÉGÜL NÓVÉ ÁGNES KERÜLT A TANÁCSBA…

Aztán elkezdődött a bírósági tili-toli. Czeglédy "lőni" kezdte a bírókat, akire az ügyet szignálták. Aztán egymás után két változás is bekövetkezett a tanácsban. Szeptemberben végül bekerült a bírói tanácsba Nóvé Ágnes, akinek összeférhetetlenségi ügyeiről többször is írtunk korábban. Többek közt azt, hogy úgy vett részt a Szeviép-ügy tárgyalásában, a felmentő ítéletben, hogy férjével közösen építőipari vállalkozásuk van, ami több százmillió forint értékben kapott munkákat az önkormányzattól, illetve annak cégeitől. De nem csak ezt nem jelentette, amikor rá szignálták az önkormányzatnak szintén beszállító Szeviép-vezérek ügyét, hanem azt sem, hogy az elsőrendű vádlott védője az ő családi cégükkel is kapcsolatban áll.  Szeptemberben pedig úgy ült be a Czeglédy-ügy tanácsába, hogy ő is az önkormányzat beszállítója, ahogy a fő vádlott is, Czeglédy ugyanis köztudottan Botka egyik ügyvédje. Ezt az összeférhetetlenséget sem jelentette egészen január 13-ig. Közben több korábban egyezséget kötött vádlott is visszalépett, azaz visszavonta az egyezséget…

MEGINT NINCS ELÉG BÍRÓ, HOGY FOLYTASSÁK AZ ÜGYET

Nóvé Ágnes januári elfogultság bejelentése után megint csak megcsappant a Czeglédy-ügy bíráinak száma. Így pedig nem lehet folytatni a pert. A Szegedi Törvényszéken eközben nagyon komoly átfogó vizsgálat zajlik az OBH elnökének elrendelésére, amely során többek közt a Czeglédy-ügy büntetőeljárásainak körülményeit, bírák kiválasztását és összeférhetetlenség késői bejelentését is vizsgálhatják.

Felmerül a kérdés, hogy márciusban miként folytatódik napjaink egyik legkiemeltebb büntetőpere azon a bíróságon, ahol éppen a bíráskodásban felmerült korruciógyanús ügyeket vizsgálják? És ki lesz az új bíró a tanácsban, ha állítólag azért éppen Nóvé Ágnes került oda korábban, mert már nem volt más, akire kiszignálhatták volna?Információink szerint egyelőre mindenki sötétben tapogatózik, sem a vád, sem a védelem nem tudja, hogyan tovább, ki lehet az új bíró és marad-e az ügy egyáltalán Szegeden. E közben a Szegedi Törvényszék megbízott elnöke, dr. Tárkány-Szűcs Babett hallgat…


Forrás: PestiSrácok.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések