A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Idegből festette le a magyar feliratokat a kétnyelvű helységnévtáblákon egy székely férfi

Egy 30 éves, Bákó megyei férfit gyanúsít a román rendőrség azzal, hogy vasárnapra virradó éjjel lemázolta a magyar feliratokat a kétnyelvű helységnévtáblákon több székelyföldi település bejáratánál.

A Hargita Megyei rendőr-főfelügyelőség hétfői közleménye szerint az elkövetőt "maximális operativitással és kivételes szakszerűséggel", kevesebb mint 24 óra alatt azonosították. A férfi beismerte tettét.

A székelyudvarhelyi - önkormányzati felügyelet alatt működő - helyi rendőrség már vasárnap este közölte, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította azt az autót, amelynek utasai január 4-én éjszaka megrongálták a város egyik helységnévtábláját.

A romániai hírportálok vasárnap számoltak be arról, hogy több Hargita és Maros megyei településen - Csíkszereda, Székelyudvarhely, Máréfalva, Székelyszentlélek és Hármasfalu bejáratánál - fekete festékszóróval mázolták le a magyar nyelvű helységnévfeliratokat. Valamennyi érintett település a DN13A jelzésű országút mentén található

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte, és a magyar közösség elleni provokációnak minősítette a helységnévtábla-rongálást. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője közölte: feljelentést tettek a rendőrségen, és elvárják, hogy a tetteseket megbüntessék. Az érintett települések elöljárói és a közútkezelő vállalat regionális igazgatósága is jelezte, hogy feljelentést tett a rendőrségen, amely később közölte: hivatalból indított eljárást.

A Hargita megyei rendőrség közleményéből kiderült: a gyanúsított autójában találtak egy tubus fekete festékszórót.

Maszol.ro hírportálnak Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta: kihallgatása során a férfi beismerte, tettét, amelyre azt a magyarázatot adta, hogy "nézeteltérései támadtak valakikkel, és frusztrációból, hirtelen haragból cselekedett".

A szóvivő szerint a férfi ellen rongálás gyanújával indult eljárás. Ezért a bűncselekményért három hónaptól két évig terjedő börtön vagy bírság szabható ki.

Az eljárás további menetéről az ügyész dönt. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

Feny és árnyek üzenete…
Idegből festette le a magyar feliratokat a kétnyelvű helységnévtáblákon egy SZÉKELY férfi ??? !!!

Ezt honnan vetted Emese ?