A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hatalmas felfedezés! A Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a csillagászok, akár még élet is lehet rajta

A NASA rendszerei egy Föld-szerű exobolygót fedeztek fel, ahol akár az élet is kialakulhatott.

A TESS, vagyis a Transiting Exoplanet Survey Satellite névre keresztelt űrszonda egy 100 fényévnyire lévő rendszerben egy Föld-szerű bolygót fedezett fel. A kutatók a bolygóval kapcsolatban azt feltételezik, hogy akár még az élet is kialakulhatott rajta, hiszen a bolygó a lakható zónában kering – számolt be a 24.hu oldala.

Ehhez fogható égitestet a TESS űrszonda korábban még nem talált. A nemrég felfedezett bolygó nagyjából 20 százalékkel nagyobb, mint a Föld, és 37 nap kell ahhoz, hogy megkerülje a csillagát. A rendszerben, amelyben ezt a bolygót megtalálták, még további három ilyen égitest kering, ám egyik sem a lakható zónában.


A TESS űrszondát egyébként készítői arra tervezték, hogy Föld-szerű égitesteket keressen a csillagok fényingadozásának elemzései alapján. A szakértők egyelőre még csak modellek segítségével tanulmányozzák a felfedezett égitesteket, de a későbbiekben széles körben szeretnék végezni tanulmányaikat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések