A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Háború? Minden amerikai hagyja el Irakot, „amíg még lehet”!

Az Egyesült államok bagdadi nagykövetsége Irak elhagyására szólította fel az összes, ott tartózkodó amerikai állampolgárt, miután az USA Trump elnök parancsára – elvileg kongresszusi felhatalmazás nélkül – légicsapásokat hajtott végre, megölve két magas rangú, Iránhoz köthető katonai vezetőt.

„Az amerikai állampolgárok hagyják el repülővel az országot, amíg még lehet. Ha az nem megy, induljanak el közúton más országokba” – közölt az AFP a követség figyelmeztetését:


Mint ismert, az amerikai légierő légicsapásokat hajtott végre Irakban, de Iránhoz köthető, magasrangú célpontok ellen, és likvidálta is a célszemélyeket.

A légicsapásokban, amelyek egyike a bagdadi nemzetközi repülőteret célozta meg, életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Ennek az ernyőszerzetnek a tagja az a Katáib Hezbollah milícia, amely a múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, s amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra.
Úgy tartják, sok más közel-keleti akció mellett Szulejmani szervezte meg a bagdadi amerikai nagykövetség ellen intézett támadást 2019 végén, mikor napokra blokád alá vonták az épületet. Az amerikaiak most feltehetően válaszcsapásként végeztek az iraki tábornokkal Bagdadban, mikor csütörtök este elhagyta a nemzetközi repülőteret.

Iránban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el, illetve berendelték az amerikaiakat is képviselő svájci nagykövetet.

A bosszú szinte borítékolható, ám egyelőre nem tudni, milyen formában történik majd meg, de mivel Szulejmani mellett az amerikai támadások másik áldozata az Irán által támogatott milíciákat tömörítő szervezet vezetője, ezért nem alaptalan tartani a bosszútól. Ennek az ernyőszerzetnek a tagja az a Katáib Hezbollah milícia, amely a múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen.
Korábban a Pentagon közleményben szögezte le, hogy a továbbiakban is „minden szükséges lépést” megtesz az amerikai emberek és érdekek védelmében, „bárhol legyenek is a világban”. A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy „e csapásmérés célja az volt, hogy elrettentse Iránt a támadásoktól”.

A Pentagon információi szerint ugyanis Kászim Szulejmáni aktívan dolgozott azon, hogy újabb támadásokat intézzenek amerikai diplomaták és katonák ellen a térségben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések