A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elképesztő messzeségben fedeztek fel a csillagászok egy galaxiscsoportot

Döbbenetes felfedezést tettek a csillagászok: hihetetlen távlatokban fedeztek fel egy galaxiscsoportot.

Nemrég Honoluluban az Amerikai Csillagászati Társaság 235. találkozóján hatalmas bejelentést tett a NASA egyik munkatársa, aki a Goddard Space Flight Center nevű intézményben dolgozik. Mint kiderült egy sebes kozmikus átalakulásnak köszönhetően egy új galaxis csoportot tudtak felfedezni, aminek az EGS77 nevet adták – írja az Infostart az MTI híre alapján.

„A fiatal univerzum tele volt hidrogénatomokkal, ami úgy felhígítja az ultraibolya fényt, hogy blokkolja a korai galaxisok látványát. Az EGS77 az első galaxiscsoport, amelyet ennek a kozmikus ködnek a ritkulása során figyelhetünk meg” – ismertette James Rhoads a NASA munkatársa.


A galaxistrió a kutatócsoport számításai szerint 13.8 milliárd éves. Az objektum helyzete egyébként kiterjed a Groth-övben lévő Nagy Medve és az Ökörhajcsár csillagképek között.

Azért is számít akkori szenzációnak ennek a galaxiscsoportnak a megfigyelése, mert a csillagászok még ilyen messze sosem fedeztek fel egyet sem.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések