Hirdessen itt

Djokovic elégedett volt az adogatásaival, Fucsovics úgy érezte, összeszedetten játszott

Fucsovics Márton folytatta menetelését az Ausztrál Openen, Babos Tímea viszont nem bírt Iga Swiatekkel a torna első fordulójában. Novak Djokovic a papírformának megfelelően könnyedén vette a második körös akadályt, Goran Ivanisevicet idéző adogatójátékának is köszönhetően. Továbbjutott Naomi Osaka és Coco Gauff is, így ők készülhetnek az egymás elleni mérkőzésre.

A címvédő Novak Djokovicnak hétfőn meggyűlt a baja a koncentráció fenntartásával, de a második fordulót már könnyedén megoldotta, három szettben továbbjutott. A szerb teniszező 31 nyerőt ütött 17 ki nem kényszerített hiba mellett a japán Tatsuma Ito ellen, végül 6:1, 6:4, 6:3 arányban lépett a következő fordulóba. Djokovic szervája különösen jól működött, 16 ászt ütött, csupán 11 pontot veszített adogatóként, az elsők mögött 93%-os hatékonysággal dolgozott. Ezen a számok láttán még edzője, Goran Ivanisevic is elégedetten bólogathatott.

"Nagyon agresszíven és laposan játszott, a második szettben kevés hibát ütött. Valahogy megtaláltam a győzelemhez vezető utat. Az adogatásaim sokszor kisegítettek a bajból. Tudtam, hogy gyorsan és laposan fog teniszezni, ezért próbáltam pörgetésekkel és nyesésekkel variálni, illetve alkalmanként felmenni a hálóhoz. Elég jól működött" - értékelt Djokovic, akire a következő körben egy másik japán, Yoshihito Nishioka vár. "Valószínűleg a Tour egyik leggyorsabb játékosa. Ismerem az erősségeit és a gyengeségeit, remélhetőleg működni fog a tervem."

A hazai közönség előtt szereplő Ashleigh Barty kellemetlen ellenfelet kapott a szlovák Polona Hercog személyében, ehhez képes meggyőző játékkal, 6:1, 6:4-gyel lépett tovább. A világelső a rendkívül simán megnyert első szettet követően a másodikban lényegesen nagyobb ellenállásba ütközött, Hercog három fogadójátékában is eljutott két bréklabdáig, de Barty kiválóan reagált a nehéz helyzetekre. Az ausztrál teniszezőre a következő fordulóban még nehezebb feladat vár, a remek formában lévő Elena Rybakinával találkozik.

"Örülök, hogy jól játszottam a fontos pontoknál. Egymást követően három játékban 15-40 volt az állás, ez nem épp az a szituáció, amit oda szeretnénk ajándékozni az ellenfeleknek. Az viszont nyilvánvalóan pozitívum, hogy sikerült visszajönni. Ezekben a labdamenetekben sokkal jobb taktikát válaszottam, de valószínűleg már korábban elő kellett volna vennem ezt a játékot adogatóként. Az első szettben ezt jól csináltam, elöl maradtam a szerváim mögött, majd utána rögtön nyomás alá helyeztem az ellenfelemet" - mondta Barty.

Coco Gauff alaposan megizzadt a második fordulóban Sorana Cirstea ellen, de a 15 éves amerikai 0:3-ról felállva megnyerte a döntő szettet, így a háromjátszmás Grand Slam-meccseken 4-0-ra javította a mérlegét. Gauff korábban Wimbledonban nyert meg egy hasonlóan nehéz mérkőzést Polona Hercog ellen (3:6, 7:6 (7), 7:5), majd a US Openen Anastasia Potapovát és Babos Tímeát is háromban búcsúztatta. Gauff a harmadik fordulóban azzal a Naomi Osakával játszik, akitől pár hónappal ezelőtt nagy verést kapott a US Openen.

A japán teniszező 6:3, 6:0-ra győzött, majd a mérkőzést követő interjú során vigasztalni próbálta elérzékenyült ellenfelét. "Mindkettőnknek különleges pillanat volt, azt hiszem. De főleg azoknak a lányoknak és fiúknak, akik láthatták, milyen is valójában a sportszerűség. Én, ha lenne gyerekem, biztosan azt szerettem volna, hogy szemtanúja legyen, mert megmutatja, milyen is valójában egy bajnok. Lehet, hogy utálod az ellenfeled a pályán, azon kívül viszont szereted. Néha mondunk olyat a pályán, amit nem gondolunk komolyan, ilyenek vagyunk."

Osaka a maga részéről gyorsan letudta a Saisai Zheng elleni mérkőzését, még az is belefért, hogy 30 hibát üssön a 20 nyerője mellé. "El kellett fogadnom, hogy becsúsznak a hibák, mert az ellenfelem kevés nyerőt üt. Tudtam, hogy sokszor fog nyeséssel próbálkozni. Egyedül a szél volt váratlan. Azt ugyan nem mondanám, hogy ez volt a legszelesebb meccs, amin játszottam, de kicsikét nehéz volt alkalmazkodni. Próbáltam mentálisan erős maradni, amit a második szettben nem sikerült olyan jól megoldani" - magyarázta a találkozót követően a címvédő.

Caroline Wozniacki a tornát megelőzően bejelentette, hogy az Ausztrál Open lesz pályafutása utolsó versenye, utána felhagy a profi tenisszel. Jó esély volt rá, hogy a rendkívül tehetséges, 23. kiemelt Dayana Yastremska már kemény diónak bizonyul a súlyos mozgásszervi betegséggel küzdő Wozniackinak, azonban a dán teniszező 7:5, 7:5-re győzött, ezzel bejutott a harmadik fordulóba. Az első szettben egészen elképesztő fordítást mutatott be, 1:5-ről állt fel, azok után, hogy produkált egy olyan sorozatot, melyben 20 pontból 18-at megnyert.

"Az első meccsem előtt nagyon ideges voltam. Most sokkal nyugodtabban léptem pályára, mégis nagyon gyorsan 1:5 lett, én pedig arra gondoltam, remélhetőleg marad még egy fél órám, hogy mindent magamba szívjak. Egy ilyen meccs után, ami különösen nehéz volt, nagyon különleges érzés egy ilyen elképesztő közönség előtt játszani, főleg az egyik kedvenc pályámon" - mondta Wozniacki. "Szinte szárnyalt az elején, keményen és precízen játszott. Nem tudtam, mit tegyek. De aztán elkezdett hibázgatni, én pedig hosszabban játszottam, variáltam a tempót."

Babos Tímea eredetileg a keddi játéknapon lépett volna pályára, csakhogy a hétfői eső miatt megcsúszott program miatt szerdára halasztották az Iga Swiatek elleni találkozót. A lengyel teniszező kiválóan adogatott, egyetlen bréklabdával nézett szembe a találkozó során, emellett 28 nyerővel zárta a találkozót 14 rontás mellett. Értékelésében Babos elmondta, a szeles időjárás megnehezítette a dolgukat, de a végeredményt érdemben nem befolyásolta, az döntött, hogy az ellenfele kiválóan teniszezett.

"Nagyon nagy szél van ma Melbourne-ben, de úgy gondolom, ez nem befolyásolta a játékot. Mindkettőnknek ugyanúgy fújt, én szeretem is, általában jobban szoktam kedvelni, mint az ellenfeleim. Érdekesen alakult az első kör azzal, hogy tegnap törölték, és ma kellett visszajönni, de ez benne van. Az ellenfelem nagyon jó meccset játszott, nagyon sok nyerővel, kevés hibával. Picit talán lehettem volna agresszívabb, úgymond bátrabb, de összességében azt gondolom, ma nehéz volt őt megverni" - értékelt a magyar teniszező.

Fucsovics Márton a bravúros első fordulós győzelmét követően ezúttal a 18 éves Jannik Sinnert verte meg. "Ma egy nagyon összeszedett Fucsovics Marci volt a pályán. Lassan 28 éves leszek, úgy érzem ez a 8-10 év kezd az előnyömre válni a fiatal játékosok ellen. Jó pár Grand Slam-meccset lejátszottam, párat meg is nyertem. Sikerült ma a legjobb teniszemet nyújtani, annak ellenére, hogy nagy szél volt. Nagyon megfontoltan és okosan játszottam" - nyilatkozta Fucsovics, aki a Grigor Dimitrovot búcsúztató Tommy Paullal játszik legközelebb.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések