Hirdessen itt

Botrány a díjátadón: Bessenyei Ferenc özvegye kiosztotta Márki-Zay Pétert

A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat is belevonta a vásárhelyi önkormányzat a politikai csatározásaiba, ezért az elismerés alapításakor a tőlem kért engedélyt a név használatára visszavonom a várostól – jelentette be B. Élthes Eszter, a néhai színészóriás özvegye vasárnap este a díjátadón

Vasárnap este tartották meg immár hagyományosan a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadóját Vásárhelyen, ami botrányba fulladt a Promenad.hu beszámolója szerint.

Márki-Zay Péter polgármester beszéde után ugyanis B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye bejelentette: a díj alapításakor a tőle kért engedélyt a név használatára visszavonja a várostól.

Az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jóideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt

– indokolta döntését B. Élthes Eszter.

Hozzátette, a bejelentést azért most tette meg, mert ez az est tulajdonképpen a város képviselő-testületének díszközgyűlésének minősült.

Az özvegy ezt követően levonult a színpadról, és nem is vett részt az ünnepségen. Márki-Zay Péter utánament, majd jónéhány perccel később ért vissza, így az elismerések átadása is csúszott.

A díjat az önkormányzat egyéni kategóriában megosztva Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanárnak és Berei Erzsébet zongora-művésztanárnak adományozta.

B. Élthes Eszter beszédét IDE KATTINTVA hallgathatja meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések