Hirdessen itt

Álmodozik az ukrán elnök, szerinte hazájának Közép- és Kelet-Európa vezető országává kell válnia

Az ukrán elnök szerint az országnak mindene megvan ahhoz, hogy sikeres legyen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a davosi Világgazdasági Fórumon kijelentette, hogy Ukrajnának Közép- és Kelet-Európa vezető országává kell válnia. „A mi filozófiánk az, hogy a problémáinkból erőt kovácsolunk magunknak. Az előttünk álló kihívások minket, ukránokat hihetetlen és lehetetlen cselekedetekre sarkallnak. Pozitív gondolkodásra és ambiciózus feladatokra programozzuk be magunkat” – fejtette ki az elnök az ukrán sajtó által ismertetett beszédében. „Önök szerint mi lenne a feladata egy olyan országnak, amely elvesztette területének egy részét, és távolról sem a kontinens leggazdagabbja? Legyen vezető – igen, váljon vezetővé Kelet- és Közép-Európában” – jelentette ki, hozzátéve: tisztában van azzal, hogy ezek becsvágyó tervek. Azonban – mondta – ”semmi sem lehetetlen”. Sokan fogtak bele a világon „őrült ötletekbe, néhány alkalmazottal a saját garázsukban berendezett irodában”, és lettek végül sikeresek – magyarázta.

Az államfő megjegyezte, hogy a jelenlegi ukrán kormány mindenki számára egyenlő játékszabályokat teremt, megtisztítja az igazságszolgáltatást, digitalizálást hajt végre számos területen, és létfontosságú reformokat visz véghez. „Mindenünk megvan ahhoz, hogy sikeres országgá váljunk: kedvező éghajlati viszonyok, nagyon kedvező földrajzi fekvés, kimeríthetetlen mezőgazdasági és ipari potenciál és legértékesebb erőforrásunk, a hihetetlenül kreatív és nagyon tehetséges emberek” – hangoztatta, kiemelve, hogy a Human Capital Index rangsorában Ukrajna emberi erőforrása bekerült az ötven legjobb közé.

Zelenszkij egyebek mellett ígéretet tett arra, hogy azoknak a befektetőknek, akik két éven belül legalább 10 millió dollárért privatizálnak egy megvételre felkínált ukrán állami vállalatot, az elkövetkező öt évben a hasznuk után nem kell adót fizetniük.

Az ország keleti részében dúló fegyveres konfliktusról és az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigetről szólva Zelenszkij arra hívta fel a figyelmet, hogy a világnak ideje átgondolnia és „frissítenie” a nemzetközi biztonságot érintő szabályokat. „Hazámban hatodik éve dúl a háború, hatodik éve, hogy Oroszország annektálta területünk egy részét annak ellenére, hogy több ezer oldal nemzetközi jogszabály és több száz szervezet hivatott megvédeni minket. Igen, a világ egyesült ezeknek a kérdéseknek a rendezésére, de vajon elegendő-e a globális aggodalom azoknak az ukránoknak, akik elestek, akik az otthonaikat veszítették el? Ez nem elég” – szögezte le. Hozzátette: mindez arról tanúskodik, hogy a jelenlegi „világszerkezet” sebezhető, a meglévő intézmények pedig nem mindig hatékonyak. „A világnak át kell gondolnia és frissítenie kell a szabályokat, különösen a nemzetközi biztonság szabályait” – összegezte Zelenszkij.

Forrás: MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések