A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aján Tamás állítja: az ARD filmje tönkre tette az életét és ötven év munkáját

Óriási csapásként élte meg az ARD német közszolgálati televízió súlyos vádakkal teli dokumentumfilmjét a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke, Aján Tamás. A szervezetet 2000 óta irányító sportvezető reméli, helyre tudja állítani renoméját.

A németek szerint Aján titkársága titkos bankszámlákat vezetett évekig, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kapott juttatásokból 5,5 millió dollárral (1,6 milliárd forinttal) nem tud elszámolni. A sportági dopping fedezésével is vádolják, állítva, 2008 és 2017 között az ötkarikás játékokon és a világbajnokságokon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban.

– Az én életemet, ötvenéves munkámat ez a film totálisan tönkretette. Ahogy beállítottak ebben, az rettenetes. A súlyemelés jövőjében bízom, de személy szerint óriási ütés volt – mondta az InfoRádiónak adott interjúban az IWF vezetőségében 1970 óta dolgozó Aján. – Magyarországon rettenetesen lejárattak, keresem, hogy hol tudok magyarázatot adni arra, amit az ARD filmje nyilvánosságra hozott. Megpróbálom a saját renomémat helyretenni.

A vádak kapcsán kiemelte, bankszámláik ügyében korábban a NOB és a nemzetközi Sportdöntőbíróság is megállapította, nem történt jogsértés, állítja, az utolsó fillérig el tudnak számolni a pénzzel. Nemrég lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott, megkeseredett emberek támadják, akik egy tíz éve hivatalosan lezárt ügyet próbálnak felmelegíteni.

Nem tagadta, a dopping fedezésével kapcsolatos vádak különösen fájóak számára.

– A tevékenységem nagy része a doppingellenes harc. Ezért volt gyomorszájon ütés, hogy azt állították, nem tettünk semmit. Még Thomas Bach, a NOB elnöke is hivatkozott arra, hogy milyen komoly doppingellenes munka folyik az IWF-nél – mondta.

Jogi lépésekben nem gondolkodik még, bizonyítékokat vár az ARD-től.

– Egyelőre nem kaptunk több adatot, amit pedig közöltek, nem fedi a valóságot, rengeteg csúsztatás van benne. Most nem azzal kívánok foglalkozni, hogy pereljünk-e, egyelőre a bizonyítékok érdekelnek – jelentette ki.

Nem nyilatkozott a tévéseknek
Aján Tamás elmondása szerint szeptemberben keresték meg, hogy riportot akarnak vele készíteni doppingügyekben. A súlyemelők szakértőjéhez, Patrick Schamaschhoz irányította a tévéseket, s nehezményezi, hogy a vele készült beszélgetésből semmi sem hangzott el a filmben.

Lapunknak egyébként az egyik német filmes arról beszélt, Ajánt hónapokig próbálták minden lehetséges módon elérni, ám nem jártak sikerrel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések