A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aggódva reagáltak a piacok az iráni rakétatámadásra

Aggódva reagáltak a piacok az Irakban található amerikai bázisokat ért iráni rakétatámadásra. Az ázsiai tőzsdék estek és az olaj ára majdnem féléves csúcsot döntött a növekvő bizonytalanság közepette. Rövid időre az arany árfolyama is átlépte a lélektani határnak számító unciánkénti 1600 dolláros szintet.

A világ kőolajellátásának körülbelül egyötöde az Irán és az Arab-félsziget között fekvő Perzsa-öböl hajóútjain hagyja el a Közel-Keletet. Sokan attól tartanak, hogy a további eszkaláció megzavarja, vagy akár ellehetetleníti ezeket a kereskedelmi útvonalakat - konkrétabban pedig attól, hogy Irán megpróbálja lezárni a Hormuzi-szorost. Az Egyesült Arab Emírségek energetikai minisztere, Szuhail Al-Mazruei szerint egyelőre nem kell tartani attól, hogy az olajellátás akadozni fog:

„Remélhetőleg nem lesz háború, de egyértelműen eszkaláció történt a szövetségesünk, az Egyesült Államok, és a szomszédunk, Irán között. Akár szeretjük Iránt, akár nem, a szomszédunkban van. Nagyon közel vagyunk Iránhoz, és amit a legkevésbé szeretnénk, az egy újabb viszály a Közel-Keleten."


A kezdeti ijedség után némileg normalizálódtak a piacok, részben Donald Trump nyugtató hatású Twitter-üzenete miatt. Az amerikai elnök az iráni támadás után azt írta, hogy még összesítik a károkat, de egyelőre úgy néz ki, hogy minden rendben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések