A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Kúria vizsgálja majd, kit engedhetnek ki

Vizsgálja majd idén a Kúria a kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban – derült ki a legfelsőbb bírósági fórum hétfői közleményéből.

Az elmúlt hetekben a hazai közvélemény egyik központi témájává tették a különböző jogcímeken megítélt kártalanítások jogosságát, valamint az erőszakos bűncselekmény miatt rács mögé került elítéltek szabadlábra helyezésének kockázatát.

Talán ennek eredményeként a Kúria elnöke, dr. Darák Péter szakértői testületek létrehozásáról döntött, amelyek egyébként az említett eseteken túl például az emberkereskedelem értelmezését és az építésügyi hatósági eljárások gyakorlatát is górcső alá veszik.

A bizottságok névsora még nem ismert, de bírókon kívül más szakértők is helyet kapnak majd bennük. A testületek vezetői pedig kidolgozzák az adott témában a véleményüket, amelyet várhatóan a Kúria márciusi teljes ülésén ismertetnek majd. A kormányzat is tavaszra ígérte a szabályok szigorítását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések