Hirdessen itt

1,3 milliárd forint jut a nagyszülői gyedre

A nagyszülői gyermekgondozási díjra (gyed) 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre a 2020-as költségvetésben, de ennél nagyobb forrást is biztosít az állam, ha igény van rá - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Beneda Attila felidézte: január elsején a családvédelmi akcióterv részeként hatályba lépett a nagyszülői gyed, amely lehetőséget teremt arra, hogy a szülő helyett a még nem nyugdíjas nagyszülő vehesse igénybe a gyermekgondozási díjat, ha vállalja, hogy részt vesz unokája gondozásában, amíg a szülők dolgoznak.
    
A nagyszülőnek az unoka megszületését megelőző két éven belül egy év munkaviszonyt kell igazolnia, a szülőknek pedig írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a gyedet a nagyszülő kapja. Utóbbi ez alatt csak olyan munkát végezhet, amelyet otthonában tud végezni. A gyermeknek a szülővel kell élnie, és más nem kaphat utána gyermekgondozást segítő ellátást - ismertette a feltételeket.
    
Hozzátette, hogy a gyed összegét a nagyszülő fizetése alapján számítják, maximális összege idén - akárcsak a gyedé - 225 400 forint.
    
Beneda Attila beszélt arról is, hogy január elsejétől bővült a diplomás gyedre jogosultak köre: az az anya, aki diplomás gyedben részesül, és az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra.
    
A diplomás gyed összege 2020-ban alapképzés esetén 112 700 forintra, mesterképzés esetén 147 ezer forintra emelkedik - mondta.
    
A helyettes államtitkár mintaértékűnek nevezte a családtámogatásokat, amelyekkel a kormány a fiatalok gyermekvállalását, a családok és ezáltal a nemzet erősödését szeretné segíteni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések