A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Verset írt csodálóinak: valódi sztárnak számított a terroristák között a londoni késelő

Rendkívül népszerű, szinte „sztár” volt a rehabilitált terroristák között Usmar Khan, aki pénteken késsel támadt a járókelőkre a London Bridge-en, s akit agyonlőttek a rendőrök.

A Daily Mail szerint a 2012-ben terrorizmusért elítélt, próbaidővel szabadlábra került férfi mindent megtett azért, hogy népszerűvé tegye magát, előadásokat tartott és még verset is írt annak a rehabilitációs csoportnak, amely támogatta őt, hogy újra hasznos tagja legyen a társadalomnak.

A Fishmongers’ Hall konferenciaközpontban rendezett, tragikus fordulatot vett eseményen is fel kellett volna szólalnia Khannak, ám ehelyett késsel támadt a jelenlévőkre. A támadás egyik halálos áldozata Jack Merritt, a Cambridge-i Egyetem kriminológiai tanszékének munkatársa, a konferencia egyik koordinátora volt. A fiatalember édesapja a gyász ellenére is a béke mellett foglalt állást a Twitteren.

– A támadásban életét vesztő fiam nem kívánná, hogy a halálát ürügyként használják fel drákói szigorúságú ítéletek meghozatalára vagy emberek szükségtelen fogva tartására – fogalmazott David Merritt.

A sors iróniája, hogy Khan másik áldozata, Saskia Jones is támogatta az elítéltek rehabilitációját.

Khant két társával együtt azért ítélték el 2012-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaként társaival a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban. Az Abu Saifként ismert terrorista tinédzserként a New York-i terrortámadás értelmi szerzőjeként számon tartott Oszáma Bin Láden (†54) képét ragasztgatta füzeteire, majd csatlakozott egy iszlamista csoporthoz, al-kaidás zászlót lengetve is lencsevégre kapták.

Ő kérte a rehabilitációt

Usmar Khan 2012-es letartóztatását követően maga írt levelet a Belmarsh börtönből, hogy segítsenek neki megváltozni egy deradikalizációs kurzussal.

„Ne akarom bizonyítani a hatóságoknak, a családomnak és a társadalomnak, hogy már nem vallom a letartóztatásom előtti nézeteimet.Jó muzulmánként és jó brit állampolgárként akarok élni” – írta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések