A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újra benyújtották Székelyföld autonómiastatútumát

A nemzeti kisebbségek napján, december 18-án nyújtották be a képviselőházba Székelyföld autonómiastatútumát Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt parlamenti képviselők.
Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt parlamenti képviselők szerdán törvénykezdeményezésként iktatták a romániai parlamentben Székelyföld autonómiastatútumát. A képviselőházba december 18-án, a nemzeti kisebbségek napján nyújtották be a tervezetet. Kulcsár Terza József a Krónikának elmondta, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) küldötteiként az SZNT által kidolgozott statútumot terjesztették be, akárcsak két évvel ezelőtt, ketten szerepelnek kezdeményezőként, de egyeztettek az RMDSZ-szel, és erről közös döntés született.

„Az RMDSZ-szel megbeszéltük, támogatják az autonómia ügyét, és a tervezetet is. Tavaly, amikor a bizottságokban, a plénumban tárgyalták az autonómiastatútumot minden magyar politikus kiállt mellette, felszólaltak, védték az ügyet. Elindultunk egy úton, közösen mutatunk fel erőt” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, arra számít, hogy a parlamenti procedúra során kulturált párbeszéd, vita alakul ki a székelység önrendelkezési igényéről.

„Naivitás lenne a részemről, ha azt mondom, arra számítok a román parlament megszavazza a törvénykezdeményezést. Remélem annak is eljön az ideje, de az nem most lesz. Párbeszédre számítok, és arra hogy ezáltal lassan megértik, mit jelent a székelység autonómiaigénye” – részletezte Kulcsár-Terza József.

Az autonómiastatútum beterjesztését komoly egyeztetés előzte meg az RMDSZ-szel – erősítette meg a Krónikának Korodi Attila. A szövetség képviselőházi frakcióvezetője kifejtette, a törvénykezdeményezést teljes mértékben támogatják az előkészítésben, a bizottsági és a plenáris vitákon, hogy minél szakszerűbben megalapozzák azt. „Nincsenek álmaink arra vonatkozóan, hogy Románia parlamentje megszavazza Székelyföld autonómiastatútumát, de a törvénykezdeményezés fontos eszköz, hogy a székelység önrendelkezési igényeiről jövő év első felében ismételten intézményes keretek között lehessen beszélni” – szögezte le Korodi Attila.

„A közelmúltban számtalan, a székelyföldi magyarság ellen irányuló burkolt vagy esetenként nyílt támadásnak lehettünk tanúi, amelyek arra irányulnak, hogy elbizonytalanítsanak, megfélemlítsenek bennünket. Ezért közös felelősségünk eloszlatni azt a tévhitet miszerint mindaz, amit Románia megvalósított a nemzeti kisebbségeknek biztosított jogok tekintetében, modellértékűnek tekinthető. Meg kell tehát ragadnunk minden alkalmat, hogy a székelység akaratát mind hazai, mind nemzetközi fórumokon kinyilvánítsuk, és egyértelművé tegyük, nem mondunk le az önrendelkezés jogáról, amelyre 1918. december 1-jén a gyulafehérvári nyilatkozatban ígéretet kaptunk” – olvasható a Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József által kiadott közleményben. A politikusok azt várják, hogy a parlament tűzze napirendre a kezdeményezést.

Forrás: szekelyhon.ro nyomán

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések