A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tragédia: fedél nélkül maradt az ünnepekre az ötgyerekes család

Annak örülnek, hogy életben maradtak – tehetetlenül nézte végig nemrégiben felújított házuk leégését az ötgyerekes család. Az anya bátyjának négy gyerekét a közelmúltban vette magához, hogy családban nevelkedhessenek. Most mindenük odalett, így várják az idei karácsonyt – írja a Ripost.

Hatalmas lángokkal égett egy családi ház a Heves megyei kis faluban, Átányban, december 3-án. Az öt gyermeket nevelő szülők, Kállai Mária és férje kilátástalan helyzetbe kerültek, néhány perc alatt mindenük hamuvá lett.

„Kétségbeesett sikítás és kiabálás, ez visszhangzik a fejemben a tűz éjszakájáról” – mondta az édesanya a Ripostnak.

„A férjemmel közösen neveljük 3 éves kisfiunkat, és örökbe fogadtuk mellé a bátyám gyermekeit: a fiúk 7, 13 és 15 évesek, a kislány 11 éves. Lakhatási problémájuk volt, így intézetbe kerültek. Mivel a mi családi házunkat megfelelőnek találta a gyámhivatal, engedélyezték, hogy magunkhoz vegyük őket. Októberben hoztuk el a gyerekeket az állami gondozásból. Senki sem számított erre a borzalomra, ami következett...”

A család azt hitte, túl vannak a nehezén, ugyanis már az utolsó simításokat végezték a ház felújításában, így boldogan várták a karácsonyt, amikor megtörtént a baj.

„A sógornőm rendszeresen látogatja a gyerekeit, azon az estén is éppen nálunk volt” – folytatta Mária. „Későre járt, de a kisfiam asztmás rohamot kapott, ezért kivittem magamhoz, a konyhában voltunk. Ekkor hallottam meg a sikítást és sírást.”

A négy gyerek egy szobában aludt, amikor egyikük azt kiáltotta, „tűz van, tűz van!”

„A két nagyobb kirohant a szobából, mi pedig be, hiszen a két kisebb aludt, mellettük égett a tűz. Ölbe kaptuk a kicsiket, megfogtuk a nagyok kezét, így rohantunk ki az égő házból. A párom elzárta a gázt és lekapcsolta az áramot, azután nekiállt eloltani a tüzet. Mi hívtuk a tűzoltókat, majd tehetetlenül néztük, ahogy leég a házunk.”

A gyerekek szobája teljesen kiégett, minden helyiség fala koromfekete, az ingatlan helyreállítása egy vagyonba kerülne. A tűz keletkezésének oka még ismeretlen, Mária csak azt tudja elképzelni, hogy valamelyik gyerek odatolta a ruhaszárítót a gázkonvektorhoz, és az gyulladt meg, a tűz pedig gyorsan terjedt.

A négy nevelt gyerek az édesanya nővéréhez került, az házaspár pedig kisfiukkal egy másik rokonnál húzza meg magát. A ruhák és a könyvek is a tűz martalékává váltak, így a gyerekek iskolába sem tudnak menni.

„Emiatt attól tartunk, visszaviszik a nagyobbakat a gyerekotthonba. Szegényeknek az utóbbi időben annyi hányattatásban volt részük! Ha megint kiszakítják őket a családból, félek, az maradandó kárt tesz a kis lelkükben. Igyekszünk gondoskodni róluk, de nagyon nehéz helyzetbe kerültünk” – mondja Mária.

A család abban reménykedik, hogy az emberek átérzik helyzetüket, és segítenek rajtuk. Nem vágynak gazdag Jézuskára, ajándékokra, csak a mindennapi élethez szükséges dolgokra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések