A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tíz százalék alá csökkent a szerb munkanélküliség

A munkanélküliségi arány 9,5 százalékra csökkent a harmadik negyedévben - közölte a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) pénteken.

2019 második negyedében még a munkaképes korú lakosság 10,3 százalékának nem volt munkája.

A statisztikai hivatal azt is közölte pénteken, hogy a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 4,88 milliárd euróra nőtt az első tíz hónapban, 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A szerb külkereskedelmi forgalom 7,5 százalékkal bővült 2019 a január és október közötti időszakban, elérte a 34,1 milliárd eurót, ebből az export 14,61 milliárdot, az import pedig 19,49 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom 62,5 százalékát az Európai Unió tagországaival folytatott kereskedelem adta.

Export szempontjából Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere Németország, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Románia és Oroszország, az import szempontjából Németország, Kína, Olaszország, Oroszország és Magyarország.

Szerbia ipari termelése éves szinten 0,5 százalékkal nőtt októberben, az év első tíz hónapjában pedig 0,7 százalékkal csökkent. A statisztikai hivatal szerint az októberi növekedéshez főként a feldolgozóipar járult hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések