A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Parkolás közben ütötte el áldozatát a fiatalkorú vádlott

A Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ellen a fiatalkorú ellen, aki egy parkolóhelyre történő beállás során gyakorlatlansága folytán felszaladt a járdára és egy ott haladó gyalogost a kerítéshez nyomott.

A fiatalkorú vádlott a bűncselekmény elkövetését megelőzően két héttel szerezte meg gépjárművezetői engedélyét. 2019. március 19-én 11 óra körüli időben a család tulajdonában lévő személygépkocsival egyedül közlekedett Debrecenben.

Az egyik utcán az úttesttel párhuzamos parkolóhelyre kívánt beállni, amelynek érdekében balra kanyarodást végzett, majd kellő gyakorlat és tapasztalat hiányában a parkolóhelyre merőlegesen állt be, azonban a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt felszaladt a járdára. A járdán két személy haladt gyalogosan, egyiküknek sikerült elugrania a jármű elől, azonban ennek során a bal oldalát megütötte az autó eleje. A vádlott által vezetett gépkocsi azonban a másik gyalogost, a sértettet a kerítésnek nyomta.

A vádlott ezután hátratolatott, majd kiszállt és összeszedte a sérült lámpabúra darabjait, visszaült az autóba és eltávozott a helyszínről. Kis idő múlva visszatért a helyszínre, de akkor sem győződött meg a sértett, illetve a másik gyalogos egészségi állapotáról, segítséget nem ajánlott fel, illetve a mentőket nem értesítette – olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

A baleset következtében a sértett mindkét lábán zúzódásos és hámhorzsolásos sérüléseket szenvedett, azonban a lábszárközti izmok bevérzésének eredményeként a lábszár mély visszereinek elzáródása alakult ki, mely sérülés 8 napon túl gyógyuló, a tényleges gyógytartam 10-12 hét.

A vádlott többszörös KRESZ szabályszegő magatartásának eredményeként jött létre a baleset.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett fogház büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy az elsőfokú bíróság rendelje el a vádlott pártfogó felügyeletét, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottat végleges hatállyal tiltsa el a közúti járművek vezetésétől. A járási ügyészség a vádiratban a kiszabandó büntetés konkrét mértékére vonatkozóan is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmények elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról – írták.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések