A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagyszabású tervvel állt elő az Európai Űrügynökség: megkezdenék a világűr takarítását

Várhatóan 2025-től takarítani kezdik a világűrt.

Nem csak az óceánok vizében, de a világűrben is számos hulladék halmozódott fel. Így az Európai Űrügynökség (ESA) úgy gondolta, hogy ideje lenne egy olyan missziót is szervezni, amiben összegyűjtenék a világűrben keringő szemeteket – számolt be az Index oldala az MTI híre alapján.

Nem csak az ötlet merült fel, ugyanis már megkezdték a tervezést is, így 2025-ben akár el is indíthatják a ClearSpace 1 elnevezésű projektet. A fejlesztés megvalósításán egy svéd csapat kezdett el dolgozni. Ám ahhoz, hogy tényleg működőképes legyen a folyamat, próbaképpen egy űrszondát küldenek fel, hogy az ESA egyik régi rakétáját egy alacsonyabb keringési pályára állítsa, ahol az elégne a légkörben.

Az ezért is lenne rendkívül fontos, mert a felhalmozódott űrszemét miatt nagyobb az esély űreszközök közlekedési balesetének, illetve annak a kockázata is megnövekszik, hogy nagyobb hulladékok csapódnak be a Föld felszínébe.

Az ESA űrszeméttel foglalkozó egyik szakembere szerint ezek az űrszemetek képesek akár 40 ezer kilométeres óránkénti sebességgel is összeütközni egymással.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések