Hirdessen itt

Moldova György le akarta lőni Kádár Jánost

Nagyinterjút készített a 24.hu a véleményét mindig határozottan vállaló, emiatt meglehetősen megosztó, de rengeteg ember által kedvelt író-ikonnal, Moldova Györggyel.

Istenről, kommunizmusról, rendszerváltásról, Orbán Viktorról és Kádár Jánosról is szó van az interjúban.

A kommunista Kádár János nagy tisztelőjének számító íróról kiderült, hogy olvassa a bibliát is, sőt, megfordult a fejében, hogy egy bibliai idézetet tartalmazó karácsonyi üzentet küldjön Orbán Viktornak, de aztán letett róla.

Azt az Ézsaiástól származó mondatot küldte volna el, egy képeslapon, hogy:

„De nem lesz mindig sötét ott, a hol most szorongatás van.”

A rendszerváltás idejéről így beszélt Moldova a portálnak adott nagyinterjúban:

Ami meg a rendszerváltást illeti, az nálam Kádár félreállításával és halálával kezdődött. Ami utána jött, megette a fene. A Kádárt váltó Grósz Károly hiába vallotta magát kommunistának, hiába fenyegetőzött, fehérterrorozott, gyönge volt, képességeiben kevés a feladatra. Kádár leváltásával a főtitkári posztról megszűnt a szocializmus. Kommunizmus meg nem is volt soha, azt hazudták annak, ami Romániában tombolt.

Moldova nem mindig volt Kádár rajongója, egy időben kifejezetten gyűlölte a kommunista vezetőt. nehezen élte meg az 1956-os forradalom leverését, 1957-ben inkább kazánszerelőnek állt, pedig már az államvizsgája is megvolt a színművészetin.

Gyűlöltük Kádárt, árulónak, muszkavezetőnek tartottuk, felelősnek a halottakért, akiket a felkelés napjaiban láttunk az utcán heverni. Komolyan foglalkoztatott, hogy lelövöm, s ha adódott volna lehetőségem, alighanem megteszem. Szerencsére pont akkor nem volt fegyverem. Aztán, mire megint lett, már nem haragudtam Kádárra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések