A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házszabály-módosítás várható a parlamentben?

Konzerválná a parlament jelenlegi összetételét és szűkítené a képviselők politikai mozgásterét egy nemrégiben benyújtott kormánypárti javaslat – írja a 444.hu.

A házszabály-módosítás értelmében a frakciók az országgyűlés megalakulása után nem egyesülhetnének, nem változtathatnának nevet, sőt, a független képviselők sem csatlakozhatnának egyetlen csoporthoz sem. A javaslat egyik benyújtója, Harrach Péter úgy indokolt, hogy „semmilyen demokratikus érv nem szól” a változtatás ellen. – A jelenlegi rendszer lehetőséget ad arra, hogy a választópolgárok által nem kellőképpen díjazott frakciók felduzzadjanak – érvelt a KDNP frakcióvezetője.

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szerint viszont éppen az nem tükrözi a választói akaratot, hogy elvegyék a képviselők eddigi lehetőségeit. – Leginkább attól félnek a fideszesek, hogy az ellenzéki frakciók valamilyen úton-módon megtalálnák a sokkal erősebb szövetséget akár a parlamentben, a jelenlegi helyzetben egyértelműen az ellenzéket akarják ismét megrendszabályozni – mondta lapunknak Vadai Ágnes (45).

Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, a javaslat nagyobb felelősséget követelne meg a politikai tömörülésektől. – A jövőben a pártoknak a belső konfliktusaikat úgy kell rendezniük, hogy ne pártszakadással vagy kilépéssel oldják meg a problémáikat – fogalmazott a szakértő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések