Hirdessen itt

Gyűlöletkeltő tanokat hirdető prédikátort tiltottak ki a brüsszeli Molenbeek negyedből

Egy hónapra kitiltották a brüsszeli Molenbeek negyedből Jean-Louis Denis prédikátort, aki a városrész vezetése szerint muzulmán fiatalokat maga köré gyűjtve radikális, gyűlöletkeltő tanokat hirdetett - közölte a helyi média vasárnap.

A döntésről Catherine Moureaux, a kerület szocialista polgármestere tájékoztatta a sajtót.

Beszámolók szerint a prédikátort először 2012-ben állították elő, amiért részt vett a muzulmán kisebbség és a helyi rendőrség között kitört incidenst követő zavargásokban. Az összecsapásokba torkolló zavargások oka az volt, hogy egy muzulmán nő megtagadta a teljes arcfátyol eltávolítását egy rendőrségi igazoltatás alkalmával.

Jean-Louis Denis később öt évet ült börtönben dzsihadista propaganda terjesztése miatt, illetve azért, mert belgiumi fiatalokat próbált rávenni arra, hogy Szíriába utazzanak, és ott csatlakozzanak a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez.

A Belgium északi, flamand nyelvű régiójában, Brüsszeltől alig 25 kilométerre található Londerzeel községben élő prédikátor a helyi polgármester, Nadia Sminate szerint a börtönben tovább radikalizálódott, és nemrég engedélyezett szabadulása óta még veszélyesebb tanukat hirdet.

A Brüsszel belvárosához közel első Molenbeek negyedet a brüsszeli iszlamisták fellegvárának tartják. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben végrehajtott merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között, a szálak mindkét esetben többek között a brüsszeli Molenbeek városrészbe vezettek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések