A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fontos pert bukott Borkai: hiába küzdött ellene, így döntött a bíróság

A Győri Ítélőtábla döntésében arra kötelezi a város önkormányzatát, hogy e-mailben adja ki az ősszel szexvideós botránya után lemondó, Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát egy adatigénylőnek - írja a Napi.hu.

Egy váci aktivista Ferjancsics László, aki azóta már önkormányzati képviselő, nyújtott be a keresetet azért, hogy Borkai vagyonnyilatkozatát e-mailben megszerezhesse. A peres eljárás legfőbb kérdése az volt, hogy ki kell-e adni az igénylőnek a dokumentumot e-mailben, vagy sem.

A volt győri polgármester védője azt szerette volna a bírósággal elfogadtatni, hogy rájuk nem vonatkozik az információszabadságról szóló törvény, ami szerint az önkormányzati törvény írja elő az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatának benyújtásáról szóló szabályokat.

Ezeket az érveket utasította vissza a bíróság, így jogerősen kimondták, hogy ha valaki e-mailben kéri az adatigénylést akkor azt bizony e-mailben kell kiküldeni - írta meg az Átlátszó.

Azonban még itt is maradna kiskapu, ha az adatigénylő kérésének teljesítése annyi ideig elhúzódik, hogy a kikért adatok már esetlegesen fel sem lelhetőek, mivel az önkormányzati képviselőknek a vagyonnyilatkozatát visszaadják, amint az új be lett nyújtva. Ferjancsics László és jogi képviselője pont emiatt kérte a dokumentum zárolását a per ideje alatt, mely kérelmet a bíróság jóváhagyott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések