A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Feltárják a mohácsi csatamezőt: hamarosan kiderül, hol történt pontosan a magyarság egyik sorsfordító történelmi eseménye

Mivel még mindig nem tudni pontosan, hol történt pontosan a magyarság egyik legfontosabb sorsfordító történelmi eseménye, ezért újra feltárják a Mohácsi Nemzeti Emlékhelynél és környékén található tömegsírokat.

Antropológusok és régészek közreműködésével megkezdődik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak 2025-ig tartó tudományos vizsgálata – közölte az MTI-vel a területet kezelő és az emlékhelyet fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI).

A vizsgálatokkal el szeretnék érni, hogy az Emlékhely a későbbiekben a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva bemutathassa a látogatóknak a történelmi eseményt egy, a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelő teljesen új interaktív kiállítás formájában.

A mohácsi csata 500 éves évfordulójához közeledve egyre inkább magasabb fordulatra kapcsol az ütközet történelmi kutatása. Jelenleg azt sem lehet tudni, hol zajlott az ütközet. Két hipotézis létezik két különböző helyszínnel: az egyik a majsi síkra teszi a csatát, míg a másik attól jóval északabbra.

A csata valószínű egyik helyszínére utalhat az az 5 tömegsír, amiket a '60-as években találtak a sátorhelyi emlékhelynél, de a feltárás antropológiai szempontból hiányos volt. A csontvázakat most a 21. század technológiai követelményeinek megfelelően, alaposabban megvizsgálják, bízva abban, hogy sok nyitott történeti kérdésre fény derül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések