Hirdessen itt

Ennyi idejük maradt a szülőknek, akik még nem adnák iskolába hatéves gyermeküket

Mindössze néhány hetük maradt azoknak a szülőknek, akik úgy érzik, hatéves gyermekük még nem érett az iskolára, ezért még egy évet inkább óvodába járatnák.

Mint ismert, hamarosan életbe lép az új szabályozás, amely az oktatási hivatal kezébe teszi annak lehetőségét, hogy eldöntsék: érett-e az iskolakezdésre a gyermek, avagy nem. Eddig ebben az óvoda és a szülők sokkal hangsúlyosabb beleszólást kaptak, az igazolásokat pedig a pedagógiai szakszolgálat adta ki.

Egy, az oktatási hivatal weboldalán megjelent információ szerint azonban még van pár hetük a szülőknek: annak a gyermeke ugyanis, aki 2020. január 15. előtt kiállított szakvéleményt tud felmutatni arról, hogy a fia vagy lánya 6 évesen még nem elég érett arra, hogy iskolába menjen, automatikusan még egy évet maradhat óvodában – vette észre az Index.

Akinek van ilyen igazolása, azt elég az óvodában bemutatni, és ők rögzítik majd a köznevelési információs rendszerben.

Akinek nincs ilyen igazolása:

Az oktatási hivatal tájékoztatója szerint 2020. január 15-e előtt kiállított igazolás hiányában az oktatási hivatalhoz lehet kérelmet benyújtani, de csak 2020. január 1. és 15 között!

Azt írják, az eljárást a szülő kérelmére indítják meg, mert a szülő az, aki érzi, ha gyermeke nem való még iskolába. A kérelemben bármilyen releváns indokot be lehet írni, hogy miért kérik az iskolakezdés alóli felmentést. Bármilyen, a szülő által fontosnak tartott dokumentumot is lehet csatolni a kérelemhez, akár óvodai véleményt is.

Az oktatási hivatal a közigazgatási eljárásában vélheti úgy, hogy szakértő bevonására van szükség, akkor a döntés meghozatalához szakértőt vehet igénybe.

Új lehetőség:

Nem csak halasztani lehet, de kérni lehet azt is, hogy a gyerek már hatéves kora előtt járhasson iskolába. Ebben az esetben is az oktatási hivatalhoz kell kérelmet beadni. Ehhez formanyomtatvány december végén lesz elérhető a hivatal weboldalán.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések