A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkezdődött a misszió: két magyar műhold is elindult a világűrbe

Péntek kora délelőtt sikeresen elindult a világűr felé az a két műhold, amelyet hosszú tervezést követően magyar mérnökök készítettek el.

A rakétát, amire felszerelték az aprócska szerkezeteket, az új-zélandi Mahia-félszigetről lőtték fel magyar idő szerint 9 óra 22 perckor, másfél órával később pedig probléma nélkül pályára állt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanárai és diákjai által létrehozott műholdak 380 kilométeres magasságban keringenek majd, miközben többek között az úgynevezett digitális földfelszíni videóadások által keltett rádiófrekvenciás szennyezettséget mérik.
Konkrét információkat csak akkor kapnak a kutatók a SMOG-P-ről és az ATL–1-ről, ha önállóan is pályára állnak és kinyílnak az antennáik, erre várhatóan egy napon belül sor kerül. A két műhold a második, illetve a harmadik magyar fejlesztés, az elsőt, a Masat–1-et 2012-ben lőtték fel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések