A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döntött a bíróság: lőttek az Ubernek Németországban

Jogsértőnek minősítette és azonnali hatállyal betiltotta egy németországi bíróság csütörtökön az Uber amerikai fuvarközvetítő cég UberX nevű szolgáltatását, amely a taxivállalatokhoz hasonlóan hivatásos sofőrökkel üzemeltetett bérautókkal működött.

A frankfurti tartományi bíróság döntése szerint az Uber az okostelefonra fejlesztett forgalomszervező alkalmazással megszegte a személyszállítási szolgáltatások szabályairól szóló törvényt.A fuvarok közvetítéséhez elengedhetetlen a sofőrök által üzemeltetett bérautókkal végzett fuvarozásra szóló engedély, de az Uber nem rendelkezik ilyen német hatósági engedéllyel.

A vállalat felfogása szerint az alkalmazás csupán kapcsolatot teremt a leendő utasok és az egyéni vállalkozóként tevékenykedő bérautó-szolgáltatók között, valójában viszont az Uber dönti el, hogy melyik jelentkező kapja meg az adott fuvart, és az árat is az amerikai cég határozza meg. Maga a szolgáltatás sem felelt meg az előírásoknak, ugyanis az ilyen típusú személyszállításnál a sofőrök - a taxisokkal ellentétben - csak a vállalkozás telephelyén, egyéni vállalkozó esetében az illető lakásában fogadhatnak megbízást, a próbavásárlásokkal szerzett bizonyítékok viszont azt mutatják, hogy nem tartották be ezt a szabályt.

A bíróság döntése nem jogerős. Az UberX betiltását számos taxivállalat kezdeményezte közösen.

A frankfurti tartományi bíróság tiltotta meg az amerikai vállalat egy másik alkalmazása, az UberPop németországi alkalmazását is, még 2015-ben. Ez az alkalmazás nem professzionális sofőröknek közvetített megbízásokat, hanem magánembereknek, akik a szabadidejükben a saját autójukkal vállalnak fuvarokat.Azonban az Uber egy sor további szolgáltatása továbbra is működik Németországban. Köztük van például az elektromos rollereket és kerékpárokat nagyvárosokban kölcsönző UberJump, és az UberTaxi alkalmazás, amellyel - szabályosan működő - taxit lehet rendelni.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések