A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döbbenetes felvétel: Oroszországban is kitörni készül egy vulkán, több mint százezer ember lehet veszélyben

Napokkal ezelőtt világszerte lehetett hallani az új-zélandi Fehér-szigeten lévő vulkán kitöréséről, amely 16 halálos áldozatot követelt.

Ám most úgy tudni, a Kamcsatka félszigeten található Avacsinszkij vulkán is kitörni készül. A közelében pedig egy 180 ezer fős város is fekszik. A vulkán földrengésekkel és szeizmikus tevékenységgel hívta fel magára a figyelmet december 9-én – számolt be az Index oldala.

Az Orosz Tudományos Akadémia Egység Geofizikai Szolgálatának adati szerint ez csak a kezdet, a következő hónapban emelkedik meg igazán a vulkán tényleges kitörésének kockázata.

A kitörés valószínűsége ahhoz is köthető, hogy jelenleg is 800 fokos gázok törnek fel folyamatosan a kráterből. Néha egyfajta izzás is látható, ám az még nem a kitörő láva, hanem az izzó gázok. A földrengések már 5-ös erősségűre erősödtek, sőt, volt hogy azt meg is haladóra.

A kutatók feljegyzett információi szerint eddig összesen 16 olyan alkalomról tudni, amikor kitört az Avacsinszkij. Legutóbb 2001-ben és 1991- ben voltak kisebb kitörései.

Az Avacsinszkij ébredezéséről videófelvételek is készültek, íme. 


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések