A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Csak németeknek" - megbüntették a férfit, aki ezzel a feltétellel hirdette lakását

Németországban kártérítésre köteleztek egy férfit diszkrimináció miatt, mert csak németeknek volt hajlandó kiadni az ingatlaát.

A bíróság ítélete szerint a lakástulajdonosnak 1000 euró (355 ezer forint) kártérítést kell fizetnie egy afrikai férfinak, aki ki akarta bérelni a lakást, de származása miatt nem kapott rá lehetőséget.

A bíróság továbbá elmondta, hogy a tulajdonos nem közölhet többé hirdetést olyan feltétellel, hogy "csak németeknek" kiadó a lakás.

"A külföldiek hátrányos megkülönböztetése, méghozzá ekkora nyíltsággal egyszerűen elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a bíró.

Az illető egy 40 négyzetméteres, egyszobás lakást hirdetett azonnali kiadásra, rezsi nélkül havi 394 euróért. A hirdetésre telefonon jelentkezett a férfi, akitől elmondása szerint a tulajdonos megkérdezte, hogy külföldi-e. Amikor igennel válaszolt, a tulajdonos bontotta a vonalat.

A 81 éves tulajdonos, - aki több, mint 20 lakással rendelkezik - azzal kifogásolta a hirdetésében megjelenő feltételt, hogy a házában egyszer gondja akadt egy török származású drogdílerrel. Erre a bíró megjegyezte, hogy "A bűncselekményeket emberek követik el, nem pedig állampolgárok."

A hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő szövetségi hivatal becslése szerint az úgynevezett migrációs hátterű emberek (olyan németországi lakosok, akiknek legalább az egyik szülője nem szerzett német állampolgárságot a születésével) nagyjából 70 százaléka tapasztal diszkriminációt lakáskeresés során.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések