A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bizalmat akar teremteni az EU-s tagállami vezetők körében az Európai Tanács új elnöke

Bizalmat és egységet akar teremteni az Európai Unió tagállami vezetőinek körében az Európai Tanács új elnöke, Charles Michel.

A liberális belga politikus a Süddeutsche Zeitung című német lapban pénteken közölt interjúban kiemelte, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsban a tagok közötti bizalom ugyan erősebb, mint két vagy három éve, de lehet még tovább erősíteni.

Arra a kérdésre, hogy milyen bizalmi hiányosságokat, gondokat tapasztalt, amikor belga kormányfőként részt vett a testület munkájában, elmondta, hogy "a menekültpolitikáról folytatott viták voltak a legnehezebbek".

Mint fogalmazott, nem nyílt meg a tér az egymás iránti megértés előtt, "legfőképpen kurta mondatok és kevéssé differenciált érvek hangoztak el, az álláspontok közötti távolság és az idegesség pedig nagy volt".

Ezen változtatni kell, mert a tagok közötti bizalom a feltétele, hogy a testület "bátrabb legyen, és több döntést hozzon".

Az EU-s vezetők "nem robotok", fontosak az emberi érzéseik, és csak akkor tudnak nehéz döntéseket támogatni, ha számíthatnak arra, hogy a segítséget legközelebb viszonozzák - fejtette ki Charles Michel.

A többi között arról is szólt, hogy Angela Merkel német kancellár kérdezte meg először, lenne-e kedve elvállalni az Európai Tanács elnöki tisztségét, és belga kormányfőként Emmanuel Macron francia elnökkel is jó együttműködést folytatott.

Azonban az EU jövőjének megformálásához nem elég Németország és Franciaország, valamennyi tagállam összefogása szükséges - tette hozzá.

Kiemelte: tudja, hogy a tanács vezetőjeként akadályokba is ütközik majd, de "nagyon-nagyon motivált", mert úgy érzi, megérett az idő a cselekvésre. Nemcsak az Európai Tanácsot, hanem az Európai Bizottságot is új vezetés irányítja, az Európai Parlamentben pedig a vártnál erősebbek lettek az EU-t támogató pártok.

Az uniós tagállamok vezetőinek körében is nagyobb hajlandóság mutatkozik döntések meghozatalára, nehéz témákban is, így a következő időszakban elő lehet mozdítani az ügyeket, lehet "közösen álmodni és megvalósítani az álmokat" - mondta Charles Michel.

A politikus pénteken vette át hivatalát elődjétől, Donald Tusktól, és december 1-jén, vasárnap lát munkához.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések