A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Angela Merkel 14 év után először látogatta meg az egykori haláltábort

Angela Merkel 14 év alatt először látogatott el vezetőként az egykori koncentrációs táborba.

A német kormány szóvivője szerint Merkel azért utazott Auschwitzba, hogy "megemlékezzen a nemzetiszocialista bűncselekmények áldozatairól, és emlékezzen Németország örök felelősségére."

Merkel bejárta az egész tábort: az úgynevezett Szaunaépületben,ahol az újonnan érkezett foglyokat meztelenül lefosztották, fertőtlenítették és tábori egyenruhákra kényszerítették, így fogalmazott: "Az Auschwitzi szenvedés mérhetetlen volt." Járt a fekete falnál, ahol ezrek haltak meg, majd Birkenaui megsemmisítő táborban is, ahol koszorút helyezett el az áldozatok tiszteletére.

Ez egy német megsemmisítő tábor volt, amelyet németek működtettek, és kiemelem, hogy hangsúlyozni kell ezt a tényt. Fontos, hogy egyértelműen azonosítsuk az elkövetőket, mi németek tartozunk ennek az áldozatoknak és magunknak is" - mondta Németország vezetője.

Látogatásának részeként Merkel hivatalosan is bejelentette, hogy Németország további 60 millió eurót nyújt az emlékmű megőrzésének finanszírozására, mondván, hogy a német nemzet örök felelőssége, hogy gondoskodjon az áldozatok emlékéről.

Merkel csak a harmadik német kancellár, aki ellátogat a nácik által elfoglalt Lengyelországban működő halálos tábor helyére. Helmut Schmidt volt az első, aki 1977-ben tett látogatást, majd Helmut Kohl követte 1989-ben és 1995-ben.

Stefanie Schüler-Springorum, aki a berlini műszaki egyetemen irányítja az antiszemitizmus kutatási központját, elmondta, hogy a német vezető Auschwitzban tett látogatása továbbra is nagyon jelentős esemény. "Angela Merkel nagyon tudatában van annak, amit csinál.Ez utóbbi hivatali éve, és fontos volt, hogy ellátogasson Lengyelországba

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések