A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet találtak Békésben

A Békés megyei Biharuhra nevű községben egy halott vaddisznóban afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Az állat-egészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

A betegség nagy valószínűséggel a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe. Pontosabb magyarázatot a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd.

A szakemberek kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a szigorúan korlátozott területet. Utóbbi a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

Az országos főállatorvos elrendelte az érintett területen a vaddisznó tetemek további fokozott keresését, illetve döntött arról is, hogy kiterjeszti a fertőzöttnek minősített területet Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is. Hevesben 10, Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig 9 vadgazdálkodási egység kapott fertőzött besorolást a teljes területére.

A Nébih szerint a legfontosabb továbbra is az, hogy megakadályozzák, hogy a járvány tovább terjedjen a házi sertésekre. Ehhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a betegség nem csak természetes úton terjed, hanem az illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is. Hangsúlyozzák azt is, hogy tilos a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszer-hulladékkal, azaz moslékkal takarmányozni. Nagyon fontos, hogy ha valaki hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel sertései között, 24 órán belül mindenképpen értesítse az állat-egészségügyi szolgálatot!

A vírust a kirándulók is terjeszthetik, ezért fontos az is, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszer-hulladékot az erdőkben, valamit cipőíket, bakancsaikat alaposan tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések