80 éves lett a rocknagyi: el nem hiszi, mi ihlette Tina Turner nevét

November 26-án lett 80 éves a 12-szeres Grammy-díjas rocknagyi, ebből az alkalomból elevenítjük fel  regényes életét.

Anna Mae Bullock végzős St. Louis-i középiskolás volt, amikor a Kings of Rhythm vokalistájaként fejest ugrott a bimbódzó amerikai szórakoztatóipar taposómalmába, és 1960 márciusában a szerencse is mellé szegődött.

Ike Turner eredetileg Art Lessiter hangjára írta A Fool In Love című dalát, de az r’n’b énekes nem jött el a felvételre. Így „a kis Annával” rögzítették a dalt, amelynek éneksávja elvileg cserélhető volt, de a rádiós Dave Dixon meggyőzte Ike-ot, mutassa meg felfedezettjét a New York-i Sue Records vezetőjének. Juggy Murray pedig 25 ezer dollárt (akkori árfolyamon 312 ezer Ft-ot) fizetett a jogokért, hogy így jelenjen meg a dal, és azt tanácsolta Ike-nak, Anna Mae legyen a Kings Of Rhythm sztárja.

A dal sláger lett, de Anna Mae Bullock ismeretlen maradt
Amerikában akkoriban népszerű volt a Sheena, a dzsungel királynője című képregény, és Ike Turner a hasonló hangzás, illetve a kezdőbetűs azonosság miatt választotta show-dívája számára a Tina Turner művésznevet, amelyet le is védetett, és Ike & Tina Turner nevű formációval folytatta pályafutását. Így eldönthette, ki lehet Tina Turner. Anna időközben „családtag” lett, miután az együttes szaxofonosa, Raymond Hill barátnője volt.

– Nem voltam annyira szerelmes, mint a nővérem, de Raymond helyes fickó volt. Arra gondoltam, szép gyerekünk lesz – írta életregényében Tina Turner, aki 18 évesen adott életet Craig Hill (†59) nevű fiának, de ekkor már egyedülálló volt. Az apuka ugyanis egy bunyóban csuklóját törte, így nem tudott zenélni, és lelépett a bandából.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések