A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washington ukrajnai politikáját beárnyékolta Giuliani tevékenysége

Washington ukrajnai politikáját beárnyékolta Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje tevékenysége - jelentette ki helyi idő szerint csütörtök reggel kezdődött meghallgatásán David Holmes amerikai diplomata.

David Holmes, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének politikai tanácsadóját a meghallgatásokat együttesen vezető három képviselőházi bizottság - a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési - azért kérte fel tanúvallomásra, mert hallotta Donald Trump elnök és Gordon Sondland, az Egyesült Államok Európai Unióhoz akkreditált nagykövete telefonbeszélgetését. A beszélgetés július 26-án zajlott le, amikor Sondland egy kijevi étteremből telefonált Trumpnak. Ez egy nappal azt követően történt, hogy Trump telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Írásos, majd a meghallgatás elején felolvasott nyilatkozatában Holmes elmondta: Trump elég hangosan beszélt a telefonban ahhoz, hogy meghallja. Az elnök azt kérdezte Sondlandtól, hogy "akkor megindítja majd a nyomozást?". A diplomata szerint Trump ezzel Zelenszkijre utalt. Hozzáfűzte, hogy Sondland pedig neki azt mondta, az elnököt csak az olyan "nagy dolgok" érdeklik, mint "a Bidenék elleni nyomozás". Donald Trump ugyanis azt vetette fel az ukrán elnöknek, hogy a korrupció elleni harc jegyében vizsgálatot indíthatnának Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi egyik elnökjelölt-aspiránsa és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben.

A meghallgatáson Holmes kifejtette, hogy a vizsgálatok felvetése "politikai agenda" volt, amelyet szerinte Rudy Giuliani hajtott végre. Holmes úgy fogalmazott: "az volt a benyomásom", hogy az Egyesült Államok Ukrajnának adandó segélyének folyósítását Bidenék elleni vizsgálathoz kötötték. Leszögezte ugyanakkor, hogy ő, személy szerint, "politikamentes külügyi tisztségviselő".

A diplomata elmondta, hogy Giuliani minden erejével a korábbi amerikai nagykövet, az ukrajnai korrupcióellenes törvényeket sürgető és az ukrán vezetőkkel szerinte egyre rosszabb viszonyt ápoló Marie Jovanovich lejáratásán dolgozott, és közben nyilvános nyilatkozatokat tett Biden fia ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálását szorgalmazva. Biden fia a Burisma ukrán gázcég igazgatósági tanácsának tagja lett akkor, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt.

Giuliani "közvetlen befolyása volt arra a politikai programra, amelyet a "három haver" hajtott végre Ukrajnában" - fogalmazott David Holmes, utalva a korábbi tanúvallomásokban már szereplő Rick Perry energetikai miniszterre, Kurt Volker korábbi ukrajnai különmegbízottra és Gordon Sondlandre. Elmondta a törvényhozóknak azt is, hogy Sondland egyszer neki úgy jellemezte Trump ügyvédjét: "átkozott Giuliani, amihez csak hozzányúl, szétbarmolja".

A diplomata kifejtette, hogy William Taylor ügyvezető nagykövet ugyan nem tájékoztatta őt részletesen a fejleményekről, de amiről informálták, annak alapján az a meggyőződése alakult ki, hogy "a Burisma-Biden vizsgálat előfeltétele volt a Fehér Házban tartandó találkozónak" Trump és Zelenszkij között.

A kedd délelőtti meghallgatás másik tanúja Fiona Hill korábban a Fehér Ház egyik tanácsadója volt, aki már a Trump-Zelenszkij beszélgetés előtt távozott az elnöki hivatalból. Angol nő, aki az Egyesült Államokban folytatott tanulmányokat, amerikai férfihoz ment feleségül, majd Oroszországgal foglalkozó hírszerző lett.

Hill hétoldalas írásos nyilatkozatot olvasott fel. Ebben arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy ne népszerűsítsenek olyan állításokat, amelyekkel kicsinyítik az oroszok beavatkozását az amerikai választási folyamatokba. Ezek az állítások szerinte kártékonyak és messze ható következményekkel járnak az amerikai demokráciára nézve.

"Kitalációnak" minősítette azokat az állításokat, amelyek szerint a 2016-os választási folyamatba Ukrajna beavatkozott volna. Mint mondta: ezt az orosz biztonsági szolgálatok terjesztik. "Az a szerencsétlen igazság, hogy Oroszország az a külföldi hatalom, amely rendszerszerűen támadta demokratikus intézményeinket 2016-ban, és ezt a kongresszus kétpárti jelentéseiben is megerősített hírszerzési adataink alátámasztják". Hozzáfűzte: ennek részletei titkosított adatok, és titkosítottaknak is kell maradniuk.

Fiona Hill feltételezett orosz kampánynak tulajdonította azt is, hogy az amerikai társadalom ma megosztott. Kifejtette, hogy megosztott politikai erők "nem tudnak harcolni a mi megosztásunkra törekvő külföldi erőkkel szemben".

"Az orosz kormányzat célja országunk meggyengítése, Amerika globális szerepének csökkentése és az orosz érdekeket érő vélt amerikai veszélyek semlegesítése" - szögezte le. Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatása "átpolitizálódott", majd azt hangoztatta, hogy az ukrán kormány nem ellensége az Egyesült Államoknak.

Fiona Hill elmondta: meglátása szerint ha az elnök vagy bárki más belpolitikai célok vagy személyes érdekek szerint cselekszik, ezzel megrendíti az amerikai nemzetbiztonságot is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések