A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Veszteséges zárás Európában

Negatív kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,36 és 0,27 százalék veszteséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,23 százalékkal csökkent.

Londonban 0,64 százalék csökkenéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján. Frankfurtban 0,32 százalékkal csökkent a DAX index zárásra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,11 százalékkal gyengült. Madridban 0,23 százalék, Milánóban 0,34 százalék indexcsökkenéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést a tőzsde.

A befektetői hangulat romlása a vártnál gyengébbnek bizonyult kínai makrogazdasági mutatóknak tulajdonítható. A kínai statisztikai hivatal csütörtökön közölt adatai szerint az ipari termelés éves összevetésben 4,7 százalékkal nőtt, messze elmaradva az elemzők által jósolt 5,4 százalékos növekedéstől, illetve a szeptemberi 5,8 százaléktól.

A kínai kiskereskedelmi forgalom szintén nem a várakozásoknak megfelelően teljesített: a tavalyi azonos időszakihoz képest 7,2 százalékkal nőtt októberben a szeptemberi 7,8 százalék után, miközben elemzők enyhe erősödésre, 7,9 százalékra számítottak. A kiskereskedelmi forgalom ezzel féléves mélypontra esett, utoljára áprilisban mértek szintén 7,2 százalékos növekedést, ami akkor 16 évre visszamenőleg a legrosszabb adat volt.

A beruházások éves összehasonlításban 5,2 százalékkal nőttek Kínában az év első tíz hónapjában, ezzel az eddig mért leggyengébb eredményt produkálták. Elemzők arra számítottak, hogy ismétlődik majd a szeptemberi 5,4 százalékos eredmény.

Mindazonáltal megnyugvást okozott a piacon, hogy a német gazdaság a csütörtökön közzétett hivatalos harmadik negyedévi GDP-növekedési adatok alapján elkerülte a technikai recessziót. Az elemzői várakozásokkal ellentétben a német gazdaság a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal növekedett negyedéves bázison. A piac 0,1 százalékos csökkenésre, azaz két egymást követő negyedéves csökkenés alapján technikai recesszióra számított. A német szövetségi statisztikai hivatal ugyanakkor a második negyedévi GDP-növekedési adatot 0,1 százalék csökkenésről 0,2 százalék csökkenésre módosította. Az euróövezeti GDP viszont a harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal nőtt negyedéves bázison és 1,2 százalékkal éves bázison.

Az olajár csütörtökön vegyesen alakult. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén 0,16 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 62,47 dolláron hordónként. A WTI ára 0,16 százalékkal 57,03 dollárra csökkent.

Az arany árát a befektetői kockázatkerülés emelte meg az értékőrző befektetési eszközök iránt megnövekedett keresletnek köszönhetően. Az arany spot ára 0,56 százalékkal unciánként 1471,08 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben 1,1010 dolláron.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések