A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin és Zelenszkij valószínűleg külön is találkozik majd a "normandiai" csúcson

Valószínűleg külön is találkozik majd egymással Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a "normandiai négyek" csúcstalálkozóján - jelentette be Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója újságíróknak nyilatkozva szerdán Moszkvában.

Az ukrajnai válság rendezéséről egyeztető "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország, Németország - vezetői december 9-én ülnek tárgyalóasztalhoz Párizsban.

"Úgy gondolom, hogy a dolog efelé, a különtalálkozó felé halad" - mondta Usakov.

"Egy helyiségben lesznek, természetes, hogy szót váltanak majd egymással" - tette hozzá.

A Kreml tisztségviselője elmondta, hogy Putyin párizsi programjáról még egyeztetés folyik. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a megbeszélések végén a négy vezető közös sajtótájékoztatót tart majd, és nem zárta ki más kétoldalú találkozók lehetőségét sem.

Usakov beszámolója szerint a csúcstalálkozó eredményeit összefoglaló dokumentum tervezete "főbb vonalakban" már elkészült, ám azon - mint mondta - a vezetők még módosíthatnak. A zárónyilatkozat tartalmával kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

Alekszej Cseszkanov, az orosz Politikai Konjunktúraközpont igazgatója korábban elmondta, hogy a záróközlemény előzetes előkészítéséhez Moszkva ragaszkodott. Ezzel elejét kívánta venni Kijev azon kísérleteinek, hogy a tárgyalások során túllépje a délkelet-ukrajnai rendezés alapelveit lefektető minszki megállapodások kereteit - és egyebek között az elcsatolt Krím hovatartozásának kérdését is feszegesse.

A TASZSZ hírügynökség érdeklődésére az orosz elnöki hivatal közölte, hogy a záródokumentum a minszki megállapodások "medrében maradt".

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerdán közölte, hogy Oroszország és Ukrajna "kapcsolatban áll" egymással az egy évvel ezelőtti kercsi incidens során az orosz parti őrség által lefoglalt és november 18-án visszaszolgáltatott ukrán haditengerészeti vízi járművek berendezésének ügyében. Megerősítette, hogy a kérdés szerepelt a két elnök, Putyin és Zelenszkij legutóbbi telefonbeszélgetésének témai között is, de, mint mondta, a részletekkel kapcsolatban a Kremlnek nincsenek információi.

A két fél egymást tette felelőssé a nyilvánosság előtt amiatt, hogy a visszaadott hajókról ukrán állítás szerint felszerelési eszközök, egyebek között fedélzeti WC-k tűntek el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések