A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megújult a Garantiqa és az Európai Befektetési Alap együttműködése

Csaknem hét ezer magyar vállalkozás forráshoz jutását segítheti a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az Európai Befektetési Alap megújult együttműködése, amelynek köszönhetően 2022-ig újabb 120 milliárd forintnyi, garanciakonstrukciókkal kombinált hitel érkezhet a magyar gazdaságba - közölte a Garantiqa pénteken az MTI-vel.

Felidézték, hogy a Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó, többségi állami tulajdonban lévő Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2017-ben kötött megállapodást az Európai Befektetési Alappal. A partnerség részeként a Garantiqa bekapcsolódott az uniós COSME programba (Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), amelynek célja többek között a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása.

Az együttműködés első fázisában 80 milliárd forintnyi hitel került közel 2500 magyar vállalkozáshoz, ezzel a rendelkezésre álló keret idő előtt kimerült volna, ezért kezdeményezte a Garantiqa az együttműködés megújítását. Ezáltal a programban a magyar vállalkozások a COSME viszontgarancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevételénél is élvezhetik, összesen így már 200 milliárd forintos nagyságrendben.

A COSME program jelentősége, hogy a segítségével a támogatási szabályok miatt az állami viszontgaranciából kiszoruló vállalkozások is igénybe vehetnek kedvezményes garanciakonstrukciókat.

A közlemény idézte Búza Évát, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatóját, aki kifejtette, a társaság által nyújtott kezességvállalás mértéke a COSME programban felvett hiteleknél 85 vagy 90 százalékos. A Garantiqa és az Európai Befektetési Alap együttműködésében a magyar piacra érkező hitelek igénylésénél nem szabtak iparági korlátozást, így hitelt vehetnek fel például a zöld energiával foglalkozó cégek és a közvetlenül exportra termelő kis- és közepes vállalkozások (kkv) is - tette hozzá.

A Garantiqa kezességével folyósított kkv hitelek állománya - a harmadik negyedév adatai alapján - meghaladta az 1000 milliárd forintos volument, mára minden ötödik kkv hitel mögött a társaság kezességvállalása áll - olvasható a Garantiqa közleményében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések